top
Shoagol
Sesquiterpene aldehyde
Shoagol
 
GEDROOGDE COCHIN-GEMBER

Shoagol

Shoagal

Het rhizoom (wortelstok) van gember bevat een oliehoudende hars .De belangrijkste fenolverbinding in dit hars is [6]-gingerol naast [8]- en [10]-gingerol en [6]-,[8]- en[10]-shogaol. De meest algemeen voorkomende shoagol is [6]-shoagol. Shoagol is bijna drie maal zo sterk als gingerol.

Shoagol is een gele vloeistof, maar komt ook als kristallijne stof voor. De chemische formule is C17H24O3, één OH-groep minder dan gingerol, dat de chemische formule C17H26O4 heeft.

Shoagol wordt gevormd wanneer gingerol door verwarming of droging uiteen valt. Shoagol is bijna drie maal zo scherp als gingerol. Daarom is gedroogde of licht verhitte gember veel heter dan verse gember.

In chemisch opzicht is shoagol sterk verwant aan capsaïcine en piperine, de scherpe stoffen in respectievelijk chilipeper (Capsicum) en peper (Piper). Hoewel de scherpteschaal van Scoville is opgezet voor het meten van de scherpte van capsaïne (chilipeper) is ook [6]-shoagol naar de Scoville-eenheid vertaald. Shogaol heeft een scherpte van 160.000 SHU, gingerol meet 60.000 SHU ! Pue shoagol is daarmee scherper dan piperine (100.000 SHU).

slotregel

Geschiedenis van shoagol

Het woord shoagol is afgeldi van de Japanse benaming van gember, shōga.

Bronvermelding update oktober 2019

6-Shoagol | Cayman chemicals
slotregel