top
Dubbelkoolzure soda
Baksoda
DUBBELKOOLZURE SODA
 
DUBBELKOOLZURE SODA

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda is de juiste benaming van wat vaak baksoda wordt genoemd. Het is qua samenstelling hetzelfde als zuiveringszout, dat onder meer in maagtabletten tegen brandend maagzuur wordt gebruikt.

Dubbelkoolzure soda is een hoofdbestanddeel van bakpoeder. Wanneer deze soda in aanraking komt met een zuur in een natte omgeving, zal er koolzuurgas vrij komen, hetzelfde principe als wordt gebruikt in koolzuurblussers (poederblussers), waar het ook in zit.

De chemische benaming is natriumwaterstofcarbonaat, vroeger natriumbicarbonaat genoemd. De chemische formule is NaHCO3, E-nummer E500ii.

Gebruiksaanwijzing

Dubbelkoolzure soda is verkrijgbaar in poedervorm. Wil je weten of de soda die je in de kast hebt liggen nog actief is? Zo'n test is betrekkelijk simpel. Neem een eetlepel dubbelkoolzure soda en giet er flink wat azijn over. Gaat het borrelen, dan is de soda goed.

Baksoda en winderigheid

Een ogenschijnlijk mal onderwerp, maar waar, je zou baksoda kunnen gebruiken tegen winderigheid. Dat wil zeggen tegen winderigheid die het gevolg is van het consumeren van groenten die veel oligosachariden bevatten. Berucht zijn sperziebonen (Phaseolus vulgaris), zwarte linzen (Vigna mungo), tuinbonen (Vicia faba), duivenerwt (Cajanus cajan) en de kikkererwt (Cicer arietinium), maar ook andere bonensoorten, als black-eyed peas en sojabonen.

.

Het onderzoek dat baksoda als de remedie aan wijst, is gedateerd, maar wordt breeduit geciteerd. En bekritiseerd. In veel recenter onderzoek is namelijk aangetoond dat de reductie van 'winderige' oligosachariden het directe gevolg is van het weken zelf. Door de bonen te weken breek je nagenoeg alle flatulose-veroorzakende oligosaccharides (raffinose and stachyose) af.

De geschiedenis van dubbelkoolzure soda

De Egyptenaren kenden dubbelkoolzure soda van natron, dat zij vonden aan de randen van de zoutmeren in de Egyptische woestijn, zoals bij Wadi el natrun.

Zij gebruikten de stof bij het mummificeren, vanwege de eigenschap om vocht op te nemen, en de zuurgraad te verhogen om de mummie tegen bacterië le inwerking te beschermen. Natron is een mengsel van natriumwaterstofcarbonaat (dubbelkoolzure soda) en natriumcarbonaat, wat soda wordt genoemd.

De Fransman Nicolas Leblanc slaagde er als eerste in dubbelkoolzure soda langs kunstmatige weg te maken, volgens een procedé dat nog altijd gevolgd wordt. De New Yorkse bakkers Dwight en Church startten de eerste industriële productie veel later pas, in 1846.

Soda wordt op grote schaal gemaakt uit trona, een niet-oceanisch verdampingsgesteente, dat onder meer in de Verenigde Staten wordt gewonnen.

Europese benamingen van dubbelkoolzure soda of baksoda

engels
sodium bicorbante, baking soda
frans
bicarbonate de sodium
italiaans
bicarbonato di sodio
spaans
bicarbonato de sodio
duits
natron, backsoda
 

Bronvermelding update maart 2020

Effect of soaking and cooking the oligosaccharides and lectins in red kidney beans (Phaseolus vulgaris) | G. Nyombaire\ e.a. Department of Food Science and Human Nutrition, Department of Biosystems and Agricultural Engineering, Michigan State University, East Lansing, MI, 4882, 2006 Natriumwaterstofcarbonaat | Wikipedia (NL/EN/FR) Baking soda test | The bearfoot baker