top
Wijnsteenbakpoeder
Rijsmiddel
Wijnsteenbakpoeder
Wijnsteenproducten
Wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder

Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel dat kan bestaan uit een mengsel van wijnsteen (crème de tartre) en natriumwaterstofcarbonaat met als drager zetmeel.

Er zijn twee typen wijnsteenbakpoeder, een type waarin wijnsteenzuur wordt gebruikt (E334) en een type waarin wijnsteen en kaliumtartraat (E336) wordt gebruikt, in beide gevallen gecombineerd met natriumwaterstofcarbonaat (E500). Dit waterstofcarbonaat bevat koolzuurgas, het tartraat is het zuur dat er voor zorgt dat dit wordt vrijgegeven. Dat zorgt voor de luchtigheid en de textuur van het product waaraan het is toegevoegd.

Wijnsteenbakpoeder is het fosfaatvrije alternatief voor conventioneel bakpoeder en kan 1:1 worden vervangen door gewoon bakpoeder, vice versa. In bakpoeder, ook wijnsteenbakpoeder, zit altijd wat zetmeel - maizena (ma&iIuml;s) of aardappelzetmeel - om de bakpoeder droog en beter houdbaar te houden. Door de toevoeging van het zetmeel is de dosering bovendien iets gemakkelijker.

Benamingen in diverse talen

engels
cream of tartar baking powder
frans
poudre à lever (avec) tartre
italiaans
polvere lievitante per tartaro
spaans
polvo de hornear tártaro
duits
weinstein backpulver
 

Verkrijgbaarheid

Wijnsteenbakpoeder wordt in zakjes en potjes verkocht. Is in Duitsland vrij algeemnn verkrijgbaar, in ons land vooral in de biologische speciaalzaken en natuurvoedingswinkels. Richtprijs is € 2,00 per 100 gram.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De meeste bakpoeders bevatten natriumwaterstofcarbonaat als CO2-drager. Voor een natrium-arm of natriumvrij dieet is ook een bakpoeder beschikbaar dat géén natrium bevat, maar een mengsel van calciumdifosfaat en calciumfosfaat als vervanger. Voor zo ver bekend is dit mengsel niet in combinatie met wijnsteenzuur verkrijgbaar, ook wijnsteenbakpoeder bevat natrium.

Bronvermelding update januari 2022

Wijnsteenzuur | Wikipedia (EN) Tartaric acid | Drug info system Rochelle salt | Gasperi, Forsaken technology, Feb 2014
slotregel