top
Bulla
Ensete ventricosum
Bulla
 
Bulla - Enstete ventricosum

Bulla

Ensete ventricosum

Bulla is het zetmeel van de valse banaan. Het wordt gemaakt uit het merg dat wordt gewonnen uit de bladeren, de bladaanzetten en het rhizoom van de plant, niet uit de vrucht.

Dit merg is niet het enige deel van de plant dat gegeten wordt, ook de jonge bloeiwijzen en jonge, malse vezels in de groeitop (meristeen), worden gegeten. Het merg wordt verkregen door schrapen, een arbeidsintensieve klus. Het levert diverse kwaliteiten merg op. Wanneer je het betere, wittere merg perst, krijg je een melkachtige vloeistof, de mocha.

Deze is rijk aan hoogwaardig zetmeel , dat bezinkt wanneer je de vloeistof enige tijd laat staan, de bulla. Het wordt gebruikt om, met wat melk pap (genfo) te maken, of te verwerken tot (droog) zetmeel. Soms wordt het net als kocho gefermenteerd.

De zetmeelgranules hebben een grootte van 44μm, vergelijkbaar met aardappelzetmeel. Bulla bevat 29% amylose, meer dan gemiddeld. Bulla lost op bij 38°,en verstijfselt tussen 61,8 en 71,7% (T-end). Bulla is het meest geschikt voor toepassingen waarbij gemiddelde bindkracht nodig.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Kocho is nauwelijks te koop buiten Ethiopië, bulla wel. De prijs is stevig, trouwens ok in Ethiopiës is bulla duur. Een prijs van in de orde van € 10,00 per kilogram is niet vreemd, noch in Europa, noch daarbuiten. Niet-gefermenteerde bulla is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de Birlin molen in Rheinfelden-Degerfelden aan de Duits-Zwiterse grens, nabij Bazel (gelukkig ook online).

Culinair gebruik en bereiding

Bulla wordt in Ethiopië hoofdzakelijk gebruikt om pap van te maken, maar is ook geschikt om arsidame te maken, een pannenkoekachtig, knaperig brood.

slotregel

Bronvermelding update december 2020

Acetylation and characterization of enset starch | Efrem Nigussu Tessema (2013) International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. Enset: an environmental blog | Enset environment Bulla Slowfood foundation for biodiversity Ensete Slowfood foundation for biodiversity Bulla Slowfood foundation for biodiversity Fermentation of Enset (Ensete ventricosum) in the Gamo Highlands of Ethiopia: Introduction of Sauerkraut Jars | Ellen Gorren Thesis 2018 KU Leuven via Vlaamse scriptie bank Natural fermentation of Enset (Ensete ventricosum) for the production of Kocho | Kelbessa Urga e.a. Ethiop. J. Health Dev. 1997;11(1):75-81 Making kocho, false banana (enset) bread | Linda de Volder YouTube 2012 Enset | National Research Council 2006 Lost crops of Africa, Volume II Vegetables The National Academic Press New York ISBN 978-0-309-10333-6 https://doi.org/10.17226/11763. Ensete ventricosum | Plants for a future Enset | Gastro obscura Ensete ventricosum | Sanbi South African national biodiversity institute Ensete ventricosum | Wikipedia (EN) The microbiology of Kocho: An Ethiopian Traditionally Fermented Food from Enset | Karssa, Tiruha & Ali, Kebede & Gobena, Edessa Negera. (2014) International Journal of Life Sciences. 8. 7-13. 10.3126/ijls.v8i1.8716.