top
Thaise sjalot
Allium ascalonicum
Thaise sjalot
 
Thaise rose sjalot - Allium ascalonicum

Thaise sjalot

De Thaise sjalot wordt in de Thaise keuken gebruikt als tegenhanger voor knoflook, en in de regel in combinatie met knoflook. In de Thaise keuken heet deze sjalot hawm daeng.

Het is een eenjarige plant, met meerdere dochterbollen, de individuele sjalotjes. Rauw smaken ze mild en ietwat zoet, en hebben ze minder een uiensmaak dan gewone ui. De smaak wordt uitgesprokener wanneer een sjalotje fijn gesneden wordt, en nog geprononceerder wanneer de sjalot zoals in Thailand gebruikelijk is, wordt geblakerd.

Blakeren is essengtieel voor de bereiding van Thaise curries en chilipasta's. Daartoe worden de sjalotjes met schil en al boven houtskool of in een hete oven of koekenpan verhit. Snijd het worteleinde eraf, om te voorkomen dat de sjalotjes hierbij openbarsten, er ontstaat spanning in het uitje. Na een kwartier zijn de sjalotjes door en door zacht, en geblakerd. Dit blakeren kan ook met Franse sjalotjes, maar die bevatten meer vocht dan Thaise, dus dat duurt langer.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Vermoedelijk zijn deze sjalotjes te koop in de Aziatische winkel in jouw buurt. Een sjalot moet stevig aanvoelen, en een droge schil hebben. Sjalotjes die uitdrogen of uitlopen of schimmelsporen vertonen, moet je niet eten.

Culinair gebruik en bereiding

Sjalotjes worden rauw, gebakken, gestoofd of gesmoord gegeten, en op zijn Thais geblakerd (zie hiervoor) Overdrijf niet om te voorkomen dat ze bitter van smaak worden.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar sjalotjes op een koele (12-15°) en donkere plaats, bijvoorbeeld in een uienpot. Ze zijn dan enkele weken houdbaar. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes sjalot tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Sjalotten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Zoals knoflook bevatten ze quercetine, een flavonoïde, die het bloed dunner maakt en bijdraagt aan de verlaging van LDL cholesterol. Vier sjalotjes verschaffen ons 40% van onze dagelijkse behoefte aan selenium. Selenium is een sporenelement dat de cellen beschermt tegen veroudering.

Samenstelling per 100 gram rauw product

34
kcal
( 142,3 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
6,5
gram
koolhydraten
0,4
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
8
mg
omega-3
148
mg
omega-6
Vitamines
348
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
0,4
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
16
µg
vitamine B9
27
mg
vitamine C
Mineralen
18
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,2
mg
ijzer
212
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
17
mg
natrium
49
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink
 

Bronvermelding update mei 2025

slotregel