top
Annonaceae
Custardappelfamilie
Annonacea
Annonaceae (overzicht)
Biribá | Rillinia macusa

Annonaceae

Roomappel-familie

De Annonaceae-familie is een ecologisch belangrijke familie van tropische planten met 2.100 plantensoorten verdeeld over zo'n 130 rassen. Tot die planten behoort de custardappel.

De roomappel-familie omvat bomen, struiken en lianen. Circa 900 soorten groeien in Midden- en Zuid-Amerika (de Neo-tropen), 450 soorten in tropisch Afrika en de rest in Indo-Maleisië (het Oriëntaals gebied). Tot de eetbare soorten behoren onder meer planten uit het geslacht Annona met de zuurzak (Annona muricata) en de cherimoya (Annona cherimola).

De vruchten lijken geschubde bessen te zijn, en doen vermoeden dat de vruchten verzamelvruchten zijn, zoals de ananas. Maar wat we zien zijn de vele stampers (vruchtbladen of carpellen) van één enkele bloem. Verzamelvruchten bestaan uit een groot aantal verschillende bloemen. Technisch gezien zijn de vruchten de vereniging (aggregatie) van een groot aantal gerijpte eierstokken, die herkenbaar zijn aan de schubben of stekels aan de buitenzijde van de vrucht.

Op de vruchten na van de niet verhandelde Annona mannii (junglesop) zijn die van de zuurzak (Annona muricata) de grootste eetbare vruchten ter wereld.

Atemoya

De atemoya (Annona squamosa x cherimola) is een kruising tussen de suikerappel en de cherimaoya en verenigt het goede van beide. Populair van het Midden-Oosten tot Zuid-Afrika en Cuba.

Biribá

Een biribá (Rollinia mucosa) is een grilig gevormde roomappel, geen vrucht is het zelfde. De schil van de onrijpe vrucht is bleekgroen met 'schubben'. Een volledig rijpe vrucht is geel met groene accenten.

Cherimoya

De cherimoya (Annona cherimola) is een kleine, hart- of kegelvormige vrucht. De schil is groen en de puntjes van de 'schubben' kleuren al gauw bruin.

Custard appel

De custardappel (Annona reticulata) is het prototype van een roomappel, met zoet, crème-kleurig, vaak ietwat melig vruchtvlees.

Iquiriba

De iquiriba (Xylopia sericea) of apenpeper (pimenta de macaco) is een peper, verwant aan de Afrikaanse selimpeper.

Ehuru (kalebasnootmuskaat)

De kalebasnootmuskaat of Ehuru (Monodora myristica) is een West-Afrikaanse specerij, maar ondanks de naam geen familie van de nootmuskaat.

Pawpaw

De vrucht van de pawpaw (Asminia triloba) is een 'custardappel' , een vrucht met en crèmige vulling die naar banaan smaakt. Nog altijd een Noord-Amerikaanse speceialiteit, maar binnenkort ook in ons land verkrijgbaar.

Selim peper

De selimpeper (Xylopia aethiopica) is een peper die als peul verkocht wordt, en zeer populair is in de West-Afrikaanse keuken.

Zuurzak

Op de junglesop na is de zuurzak (Annona muricata) de grootste vrucht onder de custardappels. De smaak van het vruchtvlees is gelaagd, met accenten van ananas (de zuurte), aardbei, kokos en banaan.

Suikerappel

De suikerappel of atemoya (Annona squamosa) is een heerlijk zoete roomappel. De Chirimoya de la Costa tropical de Granada-Málaga is het resultaat van een krusing tussen de suikerappel en de cherimoya.

Ilama

De ilama (Annonamacrophyllata) is van de hier beschreven roomappels de minst bekende. Het is een zo moeilijk fatsoenlijk te kweken vrucht, dat pogingen daartoe klaarvblijkjelijk gestaakt zijn, en de vrucht alleen niog op lokale Midden-Amerikaanse markten verkrijgbaar is, Veelal gebarsten.

slotregel

Bronvermelding update maart 2021

The mulberry family | Wayne's word