Annonaceae
Custardappelfamilie
ANNONACEAE
DE ANNONACEAE OP DEZE SITE
CHERIMOYA | ANNONA CHERIMOLA

DE ANNONACEAE FAMILIE

De Annonaceae-familie is een ecologisch belangrijke familie van tropische planten met 2.100 plantensoorten verdeeld over zo'n 130 rassen. Onder die planten de custardappel waarnaar de familie vernoemd is.

De custardappel-familie omvat bomen, struiken en lianen. Circa 900 soorten groeien in Midden- en Zuid-Amerika (de Neo-tropen), 450 soorten in tropisch Afrika en de rest in Indo-Maleisië (het Oriëtaals gebied). Tot de eetbare soorten behoort het geslacht Annona met de zuurzak (Annona muricata) en de cherimoya (Annona cherimola).

De vruchten lijken geschubde bessen te zijn, en doen vermoeden dat de vruchten verzamelvruchten zijn, zoals de ananas. Maar wat we zien zijn de vele stampers (vruchtbladen of carpellen) van één enkele bloem. Verzamelvruchten bestaan uit een groot aantal verschillende bloemen. Technisch gezien zijn de vruchten de vereniging (aggregatie) van een groot aantal gerijpte eierstokken, die herkenbaar zijn aan de schubben of stekels aan de buitenzijde van de vrucht.

ATEMOYA

De atemoya (Annona squamosa x cherimola) is een kruising tussen de suikerappel en de cherimaoya en verenigt het goede van beide. Populair van het Midden-Oosten tot Zuid-Afrika en Cuba.

BIRIBÁ

Een Biriba biribá (Rollinia deliciosa) is een grilig gevormde roomappel, geen vrucht is het zelfde. De schil van de onrijpe vrucht is bleekgroen met 'schubben'. Een volledig rijpe vrucht is geel met groene accenten.

CHERIMOYA

De cherimoya (Annona cherimola) is een kleine, hart- of kegelvormige vrucht. De schil is groen en de puntjes van de 'schubben' kleuren al gauw bruin.

CUSTARD APPEL

De custardappel (Annona reticulata) is het prototype van een roomappel, met zoet, cr&etilde;me-kleurig, vaak ietwat melig vruchtvlees.

IQUIRIBA

De iquiriba (Xylopia sericea) is een peper, verwant aan de Afrikaanse selimpeper.

KALEBAS NOOTMUSKAAT

De kalebasnootmuskaat of Ehuru (Monodora myristica) is een West-Afrikaanse specerij, maar ondanks de naam geen familie van de nootmuskaat.

SELIM PEPER

De selimpeper (Xylopia aethiopica) is een peper die als peul verkocht wordt, en zeer populair is in de West-Afrikaanse keuken.

ZUURZAK

Op de junglesop na is dezuurzak (Annona muricata) de grootste vrucht onder de custardappels. De smaak van het vruchtvlees is gelaagd, met accenten van ananas (de zuurte), aardbei, kokos en banaan.

SUIKERAPPEL

De suikerappel of atemoya (Annona squamosa) is een heerlijk zoete roomappel. De Chirimoya de la Costa tropical de Granada-Málaga is het resultaat van een krusing tussen de suikerappel en de cherimoya.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

The mulberry family | Wayne's word