top
Chirimoya DOP
Annona cherimola
Chirimoya DOP
De cherimoya's
Beschermde Spaanse chermoya
Chirimoya de la Costa - Annona cherimola var fino de Jete ©2019

Chirimoya

de la Costa tropical Granada-Málaga DOP

De cherimoya-cultivars "Fino de Jete" en "Campas" zijn voorzien van het Europese predikaat DOP (DPO) wanneer ze verbouwd zijn in de Costa tropical Granada-Málaga, een smalle strook langs de zuidkust van Spanje.

De chirimoya's (het Spaanse meervoud is chirimoyo) zijn in deze streek ontwikkeld aan het einde van de negentiende, begin van de twintigste eeuw. Zij danken hun bescherming aan de plaatsgebonden teelt en aan een reeks kwaliteitsvoorwaarden die betrekking hebben op de teelt en de verwerking van de vruchten, waarop wordt toegezien door de Consejo regular. Het predikaat DOP is in november 2002 verstrekt. Andere cherimoya-cultivars mogen het predikaat niet voeren, ook al komen ze uit deze regio.

slotregel

Geschiedenis van de chirimoya

De cherimoya "Fino de Jete" is ontwikkeld in Jete, een stad in de vallei van de Rio Verde uit de variëteit Imprissa. De cherimoya "Campas" is het nageslacht van één enkele boom uit de vallei van de Rio Secco, vernoemd naar de eigenaar van het stuk grond waarop deze groeide.

De streek maakte kennis met de cherimoya in de zestiende en zeventiende eeuw door Amerikaanse remigranten. Pas aan het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw werd de teelt serieus opgepakt, eerst op kleine schaal met het planten van geïsoleerde bomen of boomgroepen. Hieruit zijn de lokale variëteiten ontstaan. Pas na de Spaanse burgeroorlog werd de teelt grootschaliger, aanvankelijk in de Rio Verde vallei, ten koste van de sinaasappelteelt. In 1941 besloeg het areaal 55 hectare, tien jaar later al het dubbele. Op dit moment is in de regio 3.500 hectare in gebruik voor de teelt van cherimoya's, dat is circa 90% van alle landbouwgrond, zo'n 850 vierkante kilometer.

De DOP-regio, dat is het gebied waarbinnen men gebruik mag maken van het predikaat, omvat de gemeenten: Motril, Vélez Benaudalla, Los Guájares, Molvízar, Salobreña, Itrabo, Otívar, Lenteji, Jete en Almuñecar, in de provincie Granada en Nerja, Frigiliana, Torrox, Algarrobo in de provincie Vélez-Málaga. Dit gebied is het enige gebied in Europa met een subtropisch klimaat, dankzij de noord-zuid georiënteerde valleien van de Rio Verde en de Rio Secco en de beschutte ligging door het Penibético gebergte.

Taalkundige aspecten, etymologie

De oorspronkelijke benaming van de cherimoya is chirimoya, met een 'i', de naam die deze DOP voert en die de Inca's er aan gaven, en die 'koud zaad' zou betekenen, al is de Chileense auteur Vicuna Mackena (1875) van meninfg dat de ware betekenis ' de koude borst van een vrouw' zou zijn.

Benamingen in diverse talen

engels
cherimoya
frans
chérimolier
italiaans
cirimoia
spaans
chirimoya
duits
cherimoya
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De vrucht is rijk aan vitamine B1, B2 en B6, calcium, ijzer en fosfor. Hij bevat meer eiwitten dan andere vruchten.

Samenstelling per 100 gram rauw product

74
kcal
( 309,6 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
17,7
gram
koolhydraten
2,3
gram
vezels
15
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
18
µg
foliumzuur (B9)
(9% ADH)
11,5
mg
vitamine C
(14% ADH)
mineralen
8
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
269
mg
kalium
16
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update maart 2021

El chirimoyo un valor añadido de la Costa de Granada | Motril digitl, Enero 2011 Chirimoya DOP | Junta de Andalusia Chirimoya DOP | Consejo regular