top
Karwijzaad
Carum carvi
Karwijzaad
Karwij op de site
KARWIJZAAD

Karwijzaad

Karwijzaad is het 'zaad' van de Carum carvi, een plantengeslacht uit de schermbloemfamilie waartoe ook de zwarte komijn (kara zeera) behoort.

De karwijplant is een rijkt vertakte plant met gesegmenteerde geveerde blaadjes, vergelijkbaar met de blaadjes van komijn en venkel De plant wordt 40-60 cm hoog. Karwij heeft kleine wit-rose bloempjes en draagt splitvruchten welke wij in het spraakgebruik karwij'zaden' noemen. De 'zaadjes' zijn 4-8 mm groot en hebben vijf ribben. Ze zijn milder van smaak,donkerder van kleur, krommer van vorm en hebben een gladder oppervlak dan komijnzaad

De karakteristieke smaak komt van de aromatische verbindingen en de carvon en limoneen en een vleugje anethol in de essentië olie. dat resulteert in een munt/anijs aroma, reden waarom karwijzaad gebruikt wordt als/in mondverfrisser, in aquavit, een beroemde alcoholische drank.

Bij een hoge kwaliteit karwij bedraagt het gehalte aan essentiële olie in de gedroogde vruchtjes 6,4 tot 6,9%. Maar bij mindere kwaliteit, bijvoorbeeld onvolgroeide vruchtjes kan het gehalte tot 2-3% beperkt zijn. In beide gevallen bedraagt het gehalte aan carvon en limoneen minimaal 90%. Dat is veel meer dan in de vruchtjes van wilde karwij, het gehalte carvon in wilde 'zaden' bedraagt slechts 30%. Tijdens de rijping neemt het percentage limoneen af, terwijl dat van carvon toeneemt.

  • carvon (80 - 86%), een combinatie van munt en zoethout,
  • limoneen (10- 13%), de geur van citroenschil,
  • E-anethol (0-2%), ook wel anijskamfer genoemd

Benamingen in diverse talen

engels
caraway, wild cumin
frans
cumin des prés
italiaans
cumino del prati, carvi
spaans
comino de prado, alcaravea
duits
kümmel
 

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Karwijzaad is algemeen verkrijgbaar.

Culinair gebruik en bereiding

Karwijzaad is één van de kruiden in advieh, een mengsel uit de Perzische keuken van de kuststreek langs de Perzische golf en in de Syrische keuken wordt karwij gebruikt in combinatie met nigella in koekjes.

Klassiek is het gebruik van karwij in roggebrood en sauerkraut.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

333
kcal
( 1393,3 kJoule)
19,8
gram
eiwitten
49,9
gram
koolhydraten
0,6
gram
waarvan suikers
14,6
gram
vet
0,6
gram
verzadigd
7,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
3,3
gram
meervoudig onverzadigd
150
mg
omega-3
3122
mg
omega-6
Vitaminen
121
µg
vitamine A
(15% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
3,6
mg
nicotinezuur
(23% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
2,5
mg
vitamine E
(21% ADH)
mineralen
689
mg
calcium
0,9
mg
koper
16,2
mg
ijzer
1351
mg
kalium
258
mg
magnesium
1,3
mg
mangaan
17
mg
natrium
568
mg
fosfor
12,1
µg
selenium
5,5
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update februari 2023

Composition of the Essential Oil of Wild Grown Caraway in Meadows of the Vienna Region (Austria) | Remigius Chizzola, Natural Product Communications 2014 Vol. 9 No. 4 pp 581 - 582 Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Caraway | Gernot Katzers's Spice pages Carawayseed, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com