top
Amsterdamse fijnbladige selderij
Apium graveolens var secalinum
Amsterdamse fijne
Snijselderij-soorten
Amsterdamse fijne selderij - Apium graveolens var secalinum "zwolsche krul"

Amsterdamse fijne

Bladselderij

Amsterdamse fijne of donkergroene (snij)selderij is een oud ras, geliefd om zijn fijne, dat wil zeggen dunne blad. In zijn algemeen geldt, hoe donkerder het blad, hoe smakelijker

Amsterdamse fijnbladige selderij is een aromatische snijselderij met donkergroen blad. In vergelijking tot de gewone snijselderij zijn de stelen fijner en het blad is iets donkerder, fijner en meer ingesneden. De Amsterdamse wordt zowel in de vollegrond als onder glas geteeld.

Wordt in het voorjaar (april-mei) ingezaaid voor een eerste oogst in juli. De plant hoeft daarvoor niet verwijderd te worden, je kunt telkens enkele stengels afsnijden, mits je het hart van de plant niet wegsnijdt, zodat er vanuit het hart nieuwe stelen kunnen aangroeien. De planten zijn goed winterhard. Heerlijk in soepen en sauzen of als groente. Het blad kan worden ingrevroren, de stelen verwijderen, die worden met ontdooien papperig.

Bronvermelding update januari 2023

Snijselderij | Nederlandse Eetbare Planten en Paddenstoelen Database, Permacultuur Nederland