top
Napini
Brassicaceae
Napini
Bloemstengels van kolen
NAPINI (CAVOLO NERO)

Napini

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, van napini. Dat kan heel goed, het zijn de bloeiende uitlopers (toppen) van kool die overwinterd heeft. Welke kool dan ook. Je komt het vooral in Noord-Amerika tegen.

Waar het woord vandaan komt, is niet te traceren. Mogelijkerwijs is het een samenvoeging van not-a-rapini, want op de keper beschouwd is dat wat napini is: napini oogt zelfde als rapini maar dan afkomstig van bladkolen als siberische kool, red russion en boerenkool. Rapini zijn uitsluitend de toppen van een specifeke raapsoort de Brassica rapa var ruvo.

De termen napini of kale raab komt hoofdzakelijk voor in Engelstalige bronnen en worden gewoonlijk vertaald met raapstelen, net als rapini overigens. Wij kennen raapstelen als voorjaars bladgroente, meestal in de vorm van scheuten van dicht opeen gezaaide meiraap of Chinese kool. Deze worden 's winters in de kas of in maart buiten ingezaaid.

Napini is een product van de volle grond. Om de vroege bloei van kool te forceren worden de 'napini-kolen' al in de herfst ingezaaid. Tijdens de winter worden de jonge planten tegen vorst beschermd met stro. Zodra de plant begint uit te lopen, wordt wat compost en verse strook toegevoegd om de bloei te stimuleren respectievelijk te beschermen. Deze techniek wordt toegepast op alle bladkolen, maar ook op spruitkolen, en zelfs op rapen zoals rutabaga's.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2020

Napini, rapini and raab | Taidghin O’Brien, The land connection May 2019 How to grow napini | Gardener's path Kale tops and other flower buds | Lopez island kitchen gardens April 2012