top
Broccoletti (cime di rapa)
Brassica rapa var ruvo
Broccoletti
Bloemstengels van kolen
BRASSICA RAPA RUVO

Broccoletti di rapa

Cime di rape of rapini

Een relatief onbekende groente in ons land is broccoletti, ogenschijnlijk verwant aan broccoli, maar schijn bedriegt in dit geval, het zijn de bladstelen van een raapsoort.
, in Toscane raini

Broccoletti of broccoli rabe is een groene of paarse groente die alleen heel jong gegeten wordt. Alle delen ervan zijn eetbaar, de bladeren, de stengels, de bloemknoppen en bloemen. In Puglia wordt zij cime di rapa (het topje van de raap) genoemd, in Napels friarielli, in Toscane rapini en in Portugal en Spanje grelos (de nabo).

De Brassica rapa var ruvo vormt geen kool of raap. De bloemstengels lijken op die van broccoli en chinese broccoli (kailan), beide Brassica oleracea en geen Brassica rapa. In Noord-Amerika noemt men een soortgelijke groente 'napini', geen Italiaans woord overigens. Het zijn de bloemstengels van diverse koolsoorten.

De meest voor komende broccoletti-cultivars zijn de vroegrijpe quarantina (40 dagen), de sessantina (60 dagen), de novantina (90 dagen) en de centoventina (120 dagen). Ze worden van juni tot september ingezaaid, en geoogst van oktober tot maart.

De smaak van broccoletti is nootachtig en een beetje scherp. Rapini heeft een sterke gelijkenis met de Chinese kai-lan, maar deze is bitterder en scherper.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Rapini is een Zuid-Europese groente, en je ziet hem hier zelden te koop aangeboden, in tegenstelling tot de bimi, die van Japanse origine is.

Het assortiment grelo-producten in Galicië is groot. Van gedehydrateerde grelos (Milhulloa) tot grelos in blik en grelos con garbanzos, kool met bonen.

Culinair gebruik en bereiding

Alle delen zijn eetbaar. Het is een jonge groente, en daar moet je heel omzichtig mee zijn. Kook rapini bij voorkeur niet, maar sauteer hem, stoom hem (geen invloed op de afbraak van de gezonde stoffen, of roerbak hem.

Bereidingstijden (kooktijden)

sauteren
3 minuten
roerbakken
5-6 minuten
stomen
ca 6 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Rapini wordt in de koelkast bewaard, en is een kleine week houdbaar. Bescherm de kool tegen uitdroging. Na blancheren kan rapini uitstekend ingevroren worden

Oorsprong en verspreiding

De gekweekte groente stamt waarschijnlijk van een wilde raapsoort die in China of in het Middellandse-Zeegebied groeide. Rapini wordt geteeld en gegeten over de hele wereld, maar is zoals gezegd nauwelijks bekend in ons land. Rapini is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het hoogseizoen ligt van herfst tot lente.

Cima di rapawordt in Centraal-Italië (Lazio) en Zuid-Italië (Apulië, Basilicata en Calabrië) verbouwd, waar men meer dan in het noorden verzot is op koolgerechten.

Taalkundige aspecten, etymologie

Benamingen in diverse talen

engels
broccoli rabe, rapini
frans
rapini
italiaans
cime of broccoletti di rapa
spaans
grelos de nabo
duits
 
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Rapini is een bron van vitaminen A, C en K, en kalium, calcium, en ijzer.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
7,4
gram
koolhydraten
3,8
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
45
mg
omega-3
34
mg
omega-6
Vitaminen
334,8
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
-
mg
vitamine B2
0,4
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
18
µg
vitamine B9
-
mg
vitamine B12
57
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,1
mg
vitamine E
38,2
µg
vitamine K
mineralen
45
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
243
mg
kalium
16
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
27
mg
natrium
30
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Rapini | Wikipedia (EN) Nutritionfacts broccoli | Nutritiondata.self.com