top
Mosterdzaad
kruiden en specerijen
MOSTERDZAAD
MOSTERD-TOPICS
MOSTERDZAAD

MOSTERDZAAD

Er is niet één mosterdplant, maar er zijn drie mosterdplanten, de milde witte mosterd (Sinapis alba, de bruine, Oosterse mosterd (Brassica juncea) en de zwarte mosterd (Brassica nigra). Van alle drie wordt het zaad als kruid gebruikt. Er zijn dan ook drie soorten mosterdzaad.
BRUINE MOSTERD
BRASSICA JUNCEA
 
ZWARTE MOSTERD
BRASSICA NIGRA
 
WITTE MOSTERD
SINAPIS ALBA
 

Deze drie mosterdsoorten zijn genetisch verwantschap, dat noemt men de driehoek van U. Dat is een theorie die stelt dat de genomen van drie voorouderlijke soorten Brassica gecombineerd zijn tot deze drie oliehoudende gewassen. Deze theorie, gesteld door de Koreaans-Japanse botanicus Woo Jang-choon in 1935 is onder meer bevestigd door recente DNA-studies.

Mosterdzaad bevat ongeveer 30% olie, die voor 60% uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren bestaat, waarvan 42% erucazuur en 12% oliezuur. Het bevat 21% meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan 6% het omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur en 15% omega 6-linolzuur en het heeft 12% verzadigde vetzuren

Culinair gebruik en bereiding

Mosterdzaad is vooral bekend van mosterd. Daarnaast wordt er mosterdolie uit geperst, dat bijvoorbeeld in de Bengaalse en Indische keuken wordt gebruikt, en wordt mosterdzaad al sinds de oudheid gebruikt als specerij.

Oorsprong en verspreiding

Milde witte mosterd (Sinapis hirta), groeit in het wild in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa en heeft zich verder verspreid door langdurige teelt.

Oosterse mosterd (Brassica juncea) van oorsprong uit de Himalaya, wordt commercieel geteeld in India, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en de VS en zwarte mosterd (Brassica nigra) wordt geteeld in Argentinië, Chili de VS en sommige Europese landen.

Er zijn al oude beschrijvingen in het Sanskriet bekend van zo’n 5.000 jaar geleden en ook wordt mosterdzaad genoemd in het Nieuwe Testament, waar het Koninkrijk van de Hemel wordt vergeleken met een mosterdzaadje. In China gebruikte men mosterdzaad sinds de Han-dynastie, zo'n twee eeuwen voor Christus. En hoewel men vermoedt dat men in de vroegste Griekse en Romeinse oudheid al mosterdzaad kende en gebruikte, zijn daarvoor geen bewijzen gevonden, anders dan taalkundige. De Grieken beschrijven het gebruik van mosterdzaad vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING MOSTERD

engels
mustard
frans
moutarde
italiaans
crescione
spaans
cresón, berro de agua
chinees
xi yang caii 西洋菜
kantonees
sai yeung choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Mosterdzaad bevat veel vitaminen uit het B-complex: foliumzuur, vitamine B6 en B3, en vitamine E. Daarnaast veel mineralen zoals calcium, mangaan, koper, ijzer, selenium, sulfaat en zink. In mosterd zitten de antioxidanten flavonoïden en carotenoïden, zoals zeaxanthine en luteïne.

Samenstelling per 100 gram rauw product

469
kcal
( 1962,3 kJoule)
24,9
gram
eiwitten
34,9
gram
koolhydraten
6,8
gram
waarvan suikers
28,8
gram
vet
1,5
gram
verzadigd
19,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
5,4
gram
meervoudig onverzadigd
2680
mg
omega-3
2590
mg
omega-6
Vitaminen
20,7
µg
vitamine A
(3% ADH)
½
mg
vitamine B1
(45% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
7,9
mg
nicotinezuur
(49% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
76
µg
vitamine B9
(38% ADH)
0,4
µg
vitamine B12
(16% ADH)
3
mg
vitamine C
(4% ADH)
2,9
mg
vitamine E
(24% ADH)
5,4
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
521
mg
calcium
0,4
mg
koper
10
mg
ijzer
682
mg
kalium
298
mg
magnesium
1,8
mg
mangaan
5
mg
natrium
841
mg
fosfor
134
µg
selenium
5,7
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Mustard seed | Wikipedia (EN) Nutritionfacts Mustard seeds | Nutritiondata.self.com Mustard plant(s) | Wikipedia (EN)