top
Pimiento de Padrón
Capsicum annuum
Pimiento de Padrón
 
Pimiento de Padrón - Capsicum annuum

Pimiento de Padrón

De 'pimiento de padrón' is sinds enkele jaren ook in het Nederlands winkelschap een vertrouwd pepertje. Het is een groene, geurige chilipeper, die uitstekend geschikt is om te vullen en te bakken.

De peper is de allerbekendste chili uit het Spaanse Padrón in Galicië. Anders als de naam suggereert is het geen beschermde soort, in tegenstelling tot de pimiento de herbón - ook een padrón.

Padróns zijn kleine pepertjes, tussen 5 en maximaal 10 cm groot, olijfgroen tot geelgroen van kleur. Ze worden onrijp, dat wil zeggen groen gegeten. Meestal simpelweg gebakken in olijfolie en geserveerd met grof zout. De meeste padróns zijn zoet en mild, als onze blokpaprika's, maar sommige zijn warm en kruidig, vandaar "Os pementos de Padrón, uns pican e outros non", sommige zijn heet, andere niet.

Capsicum annuum wordt in genetische zin in twee clusters onderscheiden: één met hoofdzakelijk Mexicaanse en Noord-Amerikaanse chili's, waaronder de chiltepíns en een ander met hoofdzakelijk chilipepers uit Spanje.

De padrón behoort tot wat genetici het tweede (Spaanse) cluster Capsicum annuum noemen, waartoe ook de Turkse pikante Aci Sivri, de Spaanse pimiento Gernika, guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.

In Galicië worden de chili-plantjes in februari uitgezet, om vanaf mei geoogst te kunnen worden. Het merendeel van de oogst is voor de regionale markt bestemd, slechts een klein deel haalt het buitenland.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Het Galicische padról;n-seizoen loopt van mei tot september/oktober. Doordat de padróln niet beschermd is, worden ze ook buiten Galicië; verbouwd. Veel padróns op de Nederlandse markt zijn afkomstig uit mediterraan Spanje en Marokko - niet alleen 's winters - en ook in Nederland worden padróns geteeld - onder glas.

Culinair gebruik en bereiding

De padrón is een vrij milde chilipeper, die rauw of gebakken (gegrild) gegeten wordt. Kan ook als tempura gefrituurd worden (zie foto).

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar chilipepers in de groentenlade van de koelkast bij een temperatuur tussen de 8°C en 10°C.

slotregel

De geschiedenis van de Padrón

De Gallicische chilipepers hebben een grotendeels gezamenlijke geschiedenis, beginnende bij de introductie van de chili in het klooster van Herbón in de zeventiende eeuw. Al veel eerder was de chili in Europa, toen Christoffel Columbus bij terugkeer van zijn eerste reis naar Indi&eum; (de ontdekking van Amerika in 1492) het eerste plantmateriaal schonk aan het klooster Real Monasterio de Santa María in Guadeloupe.

Vele jaren later dus kregen ook de monniken van het San Francisco de Herbón zulke chiliplanten, vermoedelijk meegebracht door Franciscaner monniken uit Mexico, maar wellicht ook vanuit het Spaanse Guadeloupe. Deze chiliplanten behoren tot wat genetici het tweede cluster Capsicum annuum noemen, waartoe naast de hebrón en de padrón ook de Turkse pikante Aci Sivri de Spaanse pimiento Gernika en guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.

In 1979 is het eerste Festa do Pemento Padrón georganiseerd, tegenwoordig een populair gastronomisch evenement dat wordt gehouden op de eerste zondag in augustus. Eén van de specialiteiten op dit festival is pimientos de padrí met brood en lokale kaas met chilipeper natuurlijk (bijvoorbeeld Queso Cremoso con Pimentón Picante van Casa Zolle). Het festival vindt plaats in de Carballeira van het Franciscaner klooster in Herbón.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update september 2022

pimientos de Padrón | Wikipedia (EN) Pimentón de la Vera | Wikipedia (ES) Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4