top
Jalapeño
Capsicum annuum jalapeno
Jalapeño
 
JALAPEÑO | CAPSICUM ANNUUM
jalapeno
JALAPEÑO | CAPSICUM ANNUUM  © 2012

Jalapeño

Capsicum annuum longum

De jalapeño is populaire chilipeper, zal met de inwerkingtreeding van een nieuw handelsakkoord tussen de EU en Mexico (TLCUEM) Europese erkenning en bescherming krijgen. Vooralsnog is die er niet.

De jalapeño groeit aan de gelijknamige struik, die in 70-80 dagen 25-30 chili's produceert. Jalapaño's worden inrijp geplukt. Rijpe vruchten kleuren rood, voor Mexicanen geen gewilde jalapeño-kleur, die hoort groen te zijn.

Het is een milde chili, zoals veel annuums, 'slechts' 2.500-10.000 Scoville eenheden, afhankelijk van de variëteit en de locatie. Ze zijn gemiddeld zo mild dat ze ook rauw gegeten kunnen worden, gevuld, gegrilld, liefst solo met wat zout op de manier waarop tequila gedronken wordt, een geliefde Mexicaanse combinatie: vurig met zout.

Er zijn meer dan honderd variëteiten jalapeño, varie&eumk;rend van pepers die nauwelijks scherp te noemen zijn, en jalapeño's met een scherpte tot wel 8.000 SHU, zoals de Mucho nacho, een bolle jalapeño.

Omdat de vruchtwand zo dik en sappig is, is het dogen van de pepers in de zon geen haalbare kaart. Sinds jaar en dag worden de pepers daarom boven vuur gerookt en gedroogd. Het resultaat wordt in het Nahuatl chilpoctli genoemd, gerookte chilipeper, in het Spaans chipotle.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Vanaf dat moment dar de bescherming van de naam jalapeño in werking zal zijn getreden, mag de naam jalapeñ alleen nog gebruikt worden voor in Mexico geproduceerde jalapños. De onderhandelingen over het akkoord zijn nog altijd gaande, al werd al in 2000 bekrachtiging verwacht. Hoewel de indruk wordt gewekt dat de bescherming al van kracht zou zijn, zijn jalapaño's nog altijd op grote schaal vers en ingelegd verkrijgbaar uit Europese teelt (uit Spanje en uit eigen land), uit Turkije en uit Afrika. Zodra het TLCUEM van kracht is, zullen deze 'nep'-jalapeños een andere naam moeten voeren.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Jalapeños zijn vrij goed houdbaar, liefst bij een temperatuur van rond 12°. Het is ook mogelijk ze in te vriezen, of in te leggen.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De jalapeño komt van oorsprong uit Mexico en is vernoemd naar Xalapa, Veracruz, waar de chili al door de Azteken gecultiveerd werd.

De teelt in Mexico is geconcentreerd in het centrum van de staat Veracruz in het stroomgebied van de Papaloapan. Daar en op enkele andere locaties is ongeveer 40.000 hectare uitsluitend bestemd voor de teelt van de jalapeño. Het productiegebied van de chipotle meco bevindt zich in het noorden van Mexico, dat van de tipico in Centraal en Zuid-Mexico.

De Japaleño wordt binnenkort (?) voorzien van een geografisch label. Dat is een uitvloeisel van het handelsakkoord tussen de EU en Mexico, de Free Trade Agreement between the European Union and Mexico (TLCUEM). Dat heeft consequenties voor de handel in jalapeño want dan zal alleen jalapeño uit Mexico die naam mogen voeren, inclusief de afgeleide producten, zoals de chipotl.

De erkenning van de Mexicaanse jalapeño (net als die van mezcal en tequila) is wederzijds, Mexico erkent ook Europese labels. In Nederland verkrijgbare jalapeñs zijn veelal afkomstig uit Spanje, maar ook uit eigen land, uit Turkije en uit Mozambique. Ook in het oosten van China wordt sinds enkele jaren de jalapeño verbouwd.

Taalkundige aspecten, etymologie

De benaming jalapeño is van Spaanse herkomst, onleend aan de plaatsnaam Xalapa, ook wel Jalapa gespeld.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
Vitaminen
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
mineralen
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update juli 2020

Overeenstemming handelsakkoord Mexico-Europese Unie | Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalireit, mei 2020 Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Chillipepper (Capsicum) | Wikipedia (EN/NL) Trade talks heat up over jalapeño chiles | Mexican Newsdaily, Jan 2018