top
Fluweelboon
Mucuna pruriens
fluweelboon
Producten met/van de fluweelboon
Fluweelboon - Mucuna pruriens
 

Fluweelboon

Mucuna pruriens

De fluweelboon is een tropische bonensoort. Het is een (klimmende) rank, die kruipend de respectabele lengte kan bereiken. Er zijn er met witte, met gevlekte of gestreepte en met zwarte bonen.

De plant behoort tot het honderdvijftig soorten tellende bonengeslacht Mucuna. Een tiental daarvan is gecultiveerd, afkomstig van de Aziatische cultigen, het geslacht is ook inheems op andere continenten.

De Mucuna pruriens is een eenjarige klimmer, die enorm hoog kan uitgroeien, tot wel achttien meter. Wanneer de plant nog jong is, is hij royaal bedekt met fijne haren, de bladeren zelfs aan beide zijden. Hieraan ontleent de plant zijn naam fluweelboon. De beharing verdwijnt wanneer de plant ouder wordt, maar blijft het kenmerk van de peulen. De bladeren zijn groot, tot wel 45 cm lang op een lange bladsteel (tot wel 26 cm lang).

De bloeiwijze is pluimvormig. De bloemen groeien aan een spil, met twee, drie bloemen tegelijk of een veelvoud daarvan. De kleur van de bloemen varieert van wit en lavendel tot paars.

De peulen zijn 4 tot 13 cm lang, leerachtig en behaard. De beharing is oranje en veroorzaakt een hevige jeuk wanneer je er mee in contact komt. De veroorzakers zijn een eiwit dat naar de plant is genoemd, mucunaïne, en serotonine. Vanwege deze eigenschap wordt de boom wel jeukboon genoemd.

Iedere peul bevat een vijf-, zestal zaden, glanzend wit, gestreept of zwart(ig). Zij hebben de vorm van een tuinboon, maar zijn kleiner, tussen 1 en 1,5 cm lang. Het honderdtalgewicht van de zaden is 55 tot 85 gram. Net als de tuinboon heeft het zaad een hilum, dat is bruin van kleur.

Het is een gestage groeier. Wanneer de nachten warmer zijn (liefst boven de 20%°C) ontwikkelen de bloemen zich snel. Het duurt daarna nog 2 tot 3 maanden voor de peulen beginnen te rijpen. na rijping leeft de plant nog 40-50 dagen, en sterft dan af. Deze lange cyclus maakt de plant uitermate geschikt als bodembedekker in de tropen, ook gedurende het natte seizoen.

Er zijn twee variëteiten, de Mucuna pruriens var pruriens en de Mucuna pruriens var utilis. Bij de laatste ontbreken de irriterende haartjes op de peulen, en zijn de peulen grilliger gevormd dan die van de var pruriens.

fluweelbonen tempe alakatak

 
Culinair gebruik en bereiding

Zowel de jonge scheuten als de zaden zijn eetbaar. De zaden worden in Indonesië zowel gebruikt voor de bereiding van tempé bengkur alakatak (foto) als voor kacang koro, een pinda-snack.

In Zuid-Amerika heeft de boon de bijnaam 'nescafé' omdat hij al decennia lang als surrogaat voor koffie wordt gebruikt.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De fluweelboon komt van oorsprong uit Zuid-oost Azië, Maleisië en India. Ook op enkele plaatsen elders zou de plant inheems zijn.

Hij wordt over de hele wereld verbouwd. In enkele landen is de boon invasief: het Afrikaanse Madagaskar en Mosambique, Mexico, Jamaica en de Fiji-eilanden. Omdat hij zich gemakkelijk via zaad verspreidt, is men beducht op uitbraak vanuit cultuur, zoals na de introductie in Australië is gebleken.

De bonen worden als sinds de achttiende eeuw in de Himalaya verbouwd voor voedsel. De Kanikkars verstonden de kunst om de volgroeide, volwassen zaden eetbaar te maken door ze verscheidene malen achtereen te koken.Zij aten ook de jonge peulen.

De fluweelboon wordt als stikstofvoorziener (100-200 kg per hectare) in wisselteelt met maïs gebruikt. Hier is al langer ervaring mee opgedaan in Mexico, met als resultaat een aanzienlijke verbetering van de opbrengst van de maïs, en vermindering van de behoefte aan kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Met combinatieteelt, zoals gebeurt op bananenplantages, zijn met maïs minder goede ervaringen opgedaan.

Soortgelijke experimenten vinden plaats op Oost-Timor, waar de boon al lange tijd populair voedsel is.

Taalkundige aspecten, etymologie

De geslachtsnaam munuca is ontleend aan de naam mucunã, Braziliaanse Tupi-Guarani benaming voor de plant. Pruriens betekent 'jeuk-veroorzaker' .

Benamingen in diverse talen

engels
velvet bean, cow itch
frans
pois mascate
italiaans
 
spaans
grano de terciopelo
duits
juck~, kratzbohne
arabisch
 
hindi (india)
kapikachhu
indonesisch
koro benguk, kacang babi
vietnamees
Đậu mèo rừng
japans
hasshou mame
chinees
cì máo lí dòu 刺毛黧豆
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

In beginsel dienen bonen gekookt te worden. Een uitzondering hierop vormen jonge bonen, omdat deze de stof die in bonen zit en kan leiden tot darmproblemen, in jonge zaden nauwelijks voor komt. Een uitgebreider toelichting op het koken van bonen en lectine, het eiwit in kwestie, vind u in het inleidend artikel over de Vlinderbloemfamilie Fabaceae.

De fluweelboon heeft qua voedingswaarde eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van de lima-, rijst- en sojaboon, met een eiwitgehalte van 23-25%.

In de auyrvedische geneeskunde kent de (hele) plant een veelheid van toepassingen, variërend van potentieverhoging, vruchtbaarheidsverbetering bij mannen, antigif voor slangebeten tot en met de ziekte van Parkinson. Maar in de 'alternatieve geneeskunde' gaat de opsomming van geneeskundige krachten schier eindeloos verder, van penisvergroting tot nooit meer grijze haren en veel spierkracht.

Samenstelling per 100 gram rauw product

332,0
kcal
(1390,0 kJoule)
24,0
gram
eiwitten
55,0
gram
koolhydraten
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
Vitaminen
0,3
mg
vitamine B1
(0,0% ADH)
Mineralen
30,0
mg
calcium
2,0
mg
ijzer
200,0
mg
fosfor
slotregel

Bronvermelding update maart 2022

Morfologi, Kedudukan Taksonomi dan Kandungan Gizi Koro Benguk (Mucuna pruriens L.) | Sari, Clara Requinta (2017) KUALITAS SOSIS DENGAN VARIASI TEPUNG TEMPE KORO BENGUK (Mucuna pruriens L.) DAN LABU KUNING (Cucurbita moschata D.). S1 thesis, UAJY. Mucuna pruriens | Tropical forages Mucuna pruriens | Wikipedia (EN/DU/ID) Mucuna pruriens | FAO Mucuna pruriens (velvet bean) | CABI Mucuna pruriens | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol2 Fruits, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 Mucuna prurienss | eFloras: Flora of China Mucuna pruriens | L.R. Lampariello e.o, The magic velvet bean in Journal of traditional and complementary medicine 2012 Oct-Dec; 2(4): pp 331–339