top
Tamarinde
Tamarindus indica
Tamarinde
Tamarinde-producten
TAMARINDE BLOK

Tamarindeblok

Het tamarindeblok is niets meer of minder dan samengeperste vruchten van de Tamarindus indica, onder de peulen, veelal, maar niet altijd inclusief de zaden.

Van de gedroogde hele vrucht of de gepelde vruchten, soms zonder zaden. De blokken komen uit Thailand of India. In practisch iedere taal heet het blok tamarind(e), Kakapoesie (naar de vorm van de vrucht: kattendrol). ,

Oorsprong en verspreiding

De tamarinde komt van origine uit tropisch Afrika, en niet van het Indisch subcontinent, waar ze al duizenden jaren verbouwd wordt.

In veel tropisch Afrikaanse landen groeit de tamarinde in het wild. Onder andere in Kameroen, Nigeria, Ethiopiëen Tanzania. Hoewel niet nader onderbouwd, wordt de Tamarindus indica in Afrika in de internationale lijst van bedrieidgde pklantesoorten beschouwd als "Least threatened".

De tamarinde komt behalve in Afrika van nature voor op het Arabisch schiereiland, met name in Oman. Vanuit Afrika is de tamarinde sedert duizenden jaren voor Christus verspreid over Azië en van daaruit over Oceanië. Hij wordt op veel plaatsen in de wereld verbouwd, maar met name in Zuidoost-Azië en in India, dat 's werelds grootste producent van tamarinde is met een jaarproductie van 275.000 ton. De grootste plantages vind je echter in Thailand en Indonesië .

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam tamarinde is van Arabisch-Perzische oorsprong. Tamar-u’l-Hind betekent Indische dadel. Deze benaming, die uit de 16e eeuw stamt, is gegeven aan een vrucht waarvan men de oorsprong toen niet kende, waarvan men dacht dat het een palm zou zijn, zoals de dadel. Het inzicht daarin is veranderd, De botanische naam is dankzij Linnaeus tamarindus.

De term 'asam' komt in Zuidoost-Azië in veel combinaties voor, zoals in asam celapa, de zure zaden van de Japanse gember.

Vertaling tamarinde (vrucht)

engels
tamarind
frans
tamarin
duits
tamarind
italiaans
tamarindo
spaans
tamarindo
arabisch
ardeib
turks
demirhindi
hindi
imalee, imli
indonesisch
asam jawa
japans
 
vietnamees
me
chinees
suān dòu 酸豆
 

Duurzaamheid

Op de Rode lijst van bedreigde planten van het IUCN is de tamarinde 'least concern'

RECEPTEN

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Tamarinde is rijk aan vitamine B (thiamine en niacine).

Samenstelling per 100 gram rauw product

239,0
kcal
(1000,6 kJoule)
2,8
gram
eiwitten
62,5
gram
koolhydraten
57,4
gram
waarvan suikers
5,1
gram
vezels
0,6
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
59,0
mg
omega-6
Vitaminen
9,9
µg
vitamine A
(0% ADH)
4,0
mg
vitamine B1
(363,6% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
1,9
mg
nicotinezuur (B3)
(11,9% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(10,0% ADH)
14,0
µg
foliumzuur (B9)
(7% ADH)
8,6
mg
choline
 
3,5
mg
vitamine C
(4,4% ADH)
0,4
µg
vitamine D
(4% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,8
µg
vitamine K
(3,7% ADH)
mineralen
74,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,8
mg
ijzer
628,0
mg
kalium
92,0
mg
magnesium
28,0
mg
natrium
113,0
mg
fosfor
1,3
µg
selenium

Bronvermelding update oktober 2020

Tamarind | Wikipedia (EN/DU/ES/FR) Mung beans, mature, raw seeds, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Vigna radiata | FAO Ecocrop Tamarindus indica | Plants for a future Tamarindus indica | Useful tropical plants Tamarindus indica | Agroforestry Tamarindus indica (Indian tamarind) | Invasive species compendium CABI Tamarindus indica | FAO Tamarinds,raw, know what you eat | Nutritiondata.self.com, bron USDA SR-21 Tamarindus indica | IUCN Red List of threatened species 2018.2