top
Avocadito
Persea americana cv fuerte
Avocadito
 
Groeiwijze avocadito - Persea americana cv fuerte

Avocadito

Je ziet ze weinig, ook al zijn ze in Nederland te koop: avocadito's of coctail-avocado's. Deze pitloze Fuerte-avocado groeit aan dezelfde boom als de normale Fuerte.

Een avocadito heeft veel weg van een komkommertje. Hij heeft een lichte kromming, en is niet veel groter dan een gemiddeld formaat augurk. Qua smaak doet hij niet onder voor een 'gewone' Fuerte-avocado met pit. Op de plaats van het zaad vind je in deze kleine avocado een smalle holte.

Het géén variëteit, al wordt dat wel beweerd. Bepaalde avocado-cultivars geven aantallen pitloze vruchten. Niet alleen de fuerte, maar ook een minder bekende cultivar zoals de Arad en de Ettinger. Het ontstaan van deze 'cukes' - een verwijzing naarde komkommer - is een teken van tekortschietende groeicondities waardoor geen zaad wordt gevormd. Dit wordt stenospermocarpie genoemd, en wordt gebruikt bij de teelt pitloze druiven, maar dan niet-gestuurd. Bij stenospermocarpie is de vruchtvorming onverstoord tot het moment dat de embryo gedegeneerd wordt. Het is niet zo dat de avocadito zaadloos is, wanneer je goed kijkt, zul je het embryo of zowel het embryo als het endosperm ontdekken aan het uiteinde van de holte.

Vroeger beschouwde men deze 'cukes' als afval, tegenwoordig is er markt voor als coctail-avocado, en het is een kwestie van wachten, voordat er zaadloze avocado's worden geteeld.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Avocadito's zijn moeilijk te krijgen in Nederland. Groothandel en marktkraam Ecoville heeft ze in 2014 verkocht, en vermeld ze op haar site. Wij kochten ze op de zaterdagse markt in Arnhem.

Culinair gebruik en bereiding

Avocadito's worden veelal rauw gegeten.

Het schilletje van de avocadito is zo dun dat je hem eigenlijk niet hoeft te schillen. Wanneer je dat toch wilt, kun je het vruchtvlees door lichte druk uit te oefenen ook uit de schil drukken.

Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

Rijping, houdbaarheid (bewaaradvies)

Net als andere avocado's rijpen deze pitloze avocado's bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De avocadito is in Chili ontstaan, beter gezegd ontwikkeld. Hij wordt onder meer in Chili, Zuid-Afrika en Israël verbouwd.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord avocadito is een troetelnaam. Meestal worden ze coctail-avocado's genoemd, of dátil, wat ook dadel betekent.

De naam 'baby-avocado' is onjuist. Die bestaan ook, maar zijn veelal mini-Hass van 60-70 gram per stuk.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de Vitaminen C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

Samenstelling per 100 gram rauw product

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
Vitaminen
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
mineralen
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
slotregel

Bronvermelding update maart 2021

Seedless Fruit in 'Fuerte' and 'Ettinger' Avocado | E. Tomer e.a. J.Amer.Soc.Hort.Sci. 105(3):341-346. 1980. Coctail avocado | Specialty produce