top
Fuerte avocado
Persea americana cv fuerte
Fuerte avocado
Avocadito
Fuerte avocado | Persea americana cv fuerte

Fuerte avocado

Voor velen is de Fuerte de archetypische avocado, peervormig en groen. De Fuerte is een hybride van de Mexicaanse en de Guatemalese groep, ze zijn in gelijke mate vertegenwoordigd.

Karakteristiek voor de Fuerte is de groei van 'cukes' ook wel avocadito's genoemd. Dat zijn vruchten die tot ontwikkeling zijn gekomen zonder bevrucht te zijn. Dat gebeurt vooral in periodes van koelte. Zo groot is de drang tot vruchtvorming. Deze cukes zijn pitloos en hebben het uiterlijk van een coctailkomkommer, naar analogie coctail-avocado's genoemd.

De Fuerte is één van de heerlijkste advocado's, romig en met een hazelnoot-achtige smaak.

Avocado's groeien aan een groenblijvende boom uit de Laurierfamilie, die zo'n 20 meter hoog wordt en bladeren heeft tot wel 45 centimeter. De Fuerteboom is groot en breed en één van de meest koudebestendige. Net als de Hass is de opbrengst wisselend, kan de boom het ene jaar overbeladen zijn met vruchten, het er op volgende jaar nauwelijks produceren.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Een avocado is een lastige vrucht, omdat je voor een belangrijk deel op je gevoel af moet gaan of hij voldoende rijp is om te eten. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Maar helemaal zeker weten, doe je het niet. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.

Avocado's rijpen bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

Culinair gebruik en bereiding

Avocado's worden veelal rauw gegeten. De schil wordt niet gegeten, evenals de pit. Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

Oorsprong en verspreiding

Fuerte is Spaans voor 'sterk', een geuzennaam die de boom kreeg na de strenge Californische winter van 1913. De Fuerte was nog maar net - in 1911 - vanuit Mexico in Californië geïntroduceerd, toen er de koudste winter ooit in viel, met temperaturen in januari van 10-15° onder nul.

Het was de 'Nr 15' van een selectie avocado's die getest werden op hun aanpassingsvermogen aan het klimaat van Californië, de Fuerte, die glansrijk door die test kwam. Bovendien overleefde hij als enige avocadosoort deze naar Californische begrippen strenge vorstperiode.

De Fuerte werd het jaar erop massaal aangeplant. De Californische avocado-industrie dreef geheel op het succes van deze Fuerte, tot de opkomst van de Hass in 1930. Deze had als groot voordeel boven de Fuerte dat de schil hem beter vervoerbaar maakte, en zich ontwikkelde tot de wereld-standaard, omdat hij op alle continenten, het hele jaar door geoogst kon worden.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de Vitaminen C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

Samenstelling per 100 gram rauw product

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
Vitaminen
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
mineralen
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2021

Fuerte avocado | Specialty produce Bacon | G. Bender, Avocado botany and commercial cultivars grown in Calfornia, Botany book 1 Chapter 2 pp 29