top
Nàng thơm Chợ Đào
Vietnamese rijst
Nàng thơm
 
Nàng thơm chợ Đào

Nàng thơm

Nàng thơm Chợ Đào is een jasmijn-rijstsoort uit de gemeente Mỹ Lệ in Ấp Rạch Đào in de provincie Long An. Opmerkelijk aan deze rijst is, dat dezelfde rijst elders verbouwd, minder geurig is dan de rijst uit Mỹ Lệ.

De rijst heeft een groei-cyclus van 170-185 dagen, circa 6 maanden, en levert dus één oogst per jaar. De rijst wordt 1,80 - 2,00 meter hoog en geurt, zelfs als de rijst al van het land is gehaald (de stoppels). De opbrengst bedraagt 3,5 tot 4 ton per hectare, wat relatief weinig is.

Nàng thơm Chợ Đào is een beschermde naam. De verpakking is voorzien van het label Nàng Thơm Chợ Đào (NTCĐ). Thơm betekent in het plaatselijk dialect 'geurend', maar is ook de naam van een meisje uit een geliefde legende. Bij haar overlijden wenste ze haar familie de beste van alle rijstgrond toe. Letterlijk vertaald heet de rijst De maagd Thơm van de rode markt.

Deze rijstsoort is aromatisch en houdt dat lang vast, mits op de juiste wijze (droog en donker) bewaard zeker een jaar. De premium kwaliteit Chợ Đào is relatief schaars, en duur. Ze is afkomstig uit Chợ Đào, een rijstgebied van ruim 100 hectare Nàng thơm.

Net als alle rijstbouw in de Mekong-delta worstelt dit rijstsoort met de gevolgen van intensieve bedijking, de aanleg van dammen in de Mekong ent oenemende verzilting. Als gevolg daarvan is het aroma van de rijst sterk teruggelopen, en is de rijst na koken ongewoon stevig. Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de teelt om de kwaliteit te herstellen. De naam en de faam van de rijst is, zoals die van de meeste jasmijnrijst uit Vietnam ernstig gedupeerd door malversaties met de rijst, zoals het aromatiseren, bovendien met voedselonveilige producten.

Bronvermelding update maart 2020

Nếp cái hoa vàng | Wikipedia (VI) Kwaliteitsverlies thơm chợ Đào | Saigin online