top
Nepalese kardemom
Amomum subulatum
Nepalese kardemom
Zwarte en violette kardemom
AMOMUM SUBULATUM | KERALE, INDIA | NEPAL  © 2018

Nepalese kardemom

Zwarte kardemom

Grote kardemoms zijn net als de 'echte' kleine kardemom afkomstig van planten uit de gemberfamilie. De bekendste is de Nepelaese of Bengaalse kardemom, die we vooral kennen als de 'gerookte' zwarte kardemom.

De kleur van deze Nepalese kardemom of alainchi hangt af van het bewerkingsproces na de oogst. De donkerste kardemom is boven vuur geroosterd en wordt zwarte kardemom genoemd, de niet geroosterde wordt veelal violette kardemom genoemd. Ze groeien aan de Amomum subulatum.

De Amomum subulatum is een meerjarige plant die van nature voor komt in verschillende klimaatzones in de Himalaya, van subtropisch tot koel, op hoogten tussen 800 en 2000 meter. Het is een overblijvende kruidige plant met een sterk vertakt wortelstelsel. Uit de wortelstokken kunnen vele tientallen planten groeien. De hoogte van deze scheuten varieert van 1,5 tot 2,5 meter, afhankelijk van de cultivar. Een scheut heeft 9 tot 13 bladeren per helmstok.

Net als andere gemberachtigen houdt deze plant van een licht beschaduwde, vochtige omgeving. De bloeiwijze is trosvormig op een steel. De bloemen zijn tweeslachtig. Het bloeiseizoen begint in maart-april op lagere hoogte, tot in juni-juli op grotere hoogten. De zaaddozen zijn rond of ovaal en zijn uit drie vlakken opgebouwd. of driehoekig. Ze zijn licht behaard. Een tros bestaat uit 10-15 vruchtdozen, bij sommige variëteiten 20-25 stuks, met een groot aantal witte zaden in een bleke, bijna witte gelei.

De zaaddozen zijn diep-violet tot roodbruin tot roodbruin en 2 tot 3 cm groot. Veel groter dan de zaaddozen van echte kardemom (Eletteria), reden waarom deze kardemom in de regel 'grote kardemom' of bara elaichi wordt genoemd. Hetzelfde geldt voor andere kardemoms in de geslachten Amomum en Aframomun, zoals de korarima (Afromomum corrorima).

Het oogsten begint in augustus-september op lagere hoogten en in oktober-december op grotere hoogten. Het is gebruikelijk om de zaaddozen direct na het oogsten boven open vuren te drogen, slechts een gedeelte wordt niet gerookt, en behoudt zijn violette kleur.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Van oorsprong komt de Amomum subulatum uit het oostelijk deel van de Himalaya, waar hij ook gecultiveerd is.

De grootste producenten van deze kardemom zijn Nepal, India en Bhutan. In Nepal is de teelt geconcentreerd in de oostelijke regio's, waar 90% van alle kardemom vandaan komt. De Nepalese benamingen zijn alainchi of thulo sukumel.

Taalkundige aspecten, etymologie

Zwarte kardemom heeft vele namen: Indische, Bengaalse, Nepalese kardamom, gevleugelde en bruine kardamom, om de belangrijkste te noemen.

Vertaling Nepalese kardemom

engels
nepalese cardamom
frans
cardamome noir
italiaans
cardomomo nero
spaans
cardomomo negro
duits
schwarzer kardamom
hindi (india)
bari ilaichi
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
tôm he nhật bản
chinees
xiāng dou kou 香豆蔻
kantonees
hoeng dau kau
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

Bronvermelding update maart 2020

Amomum subulatum, black cardamom | Wikipedia (EN) Black cardamom | Gernot Katzers's Spice pages Black cardamom | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol5, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 Black Cardamom - Alainchi | Taste of Nepal Black Cardamom - Alainchi | Taste of Nepal author: Yoti Pathak