top
Gedroogde kentjoer
Kaempferia galanga
Gedroogde kentjoer
 
GEDROOGDE GESNEDEN KENTJOER | CURCUMA LONGA

Gedoogde kentjoer

Door kentjoerwortel te drogen, is de wortel beter houdbaar, en gereed om in een later stadium te verwerken, hetzij in gemalen vorm, hetzij gerehydrateerd.

De door en door droge stukjes wortel kunnen fijngedrukt en vermalen worden tot poeder, of gerehydrateerd. Voor dat laatste worden de stukjes minstens 30 minuten in heet (gekookt) water te weken gelegd, om pas daarna aan een bereiding toegevoegd te worden.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gedroogde kentjoer is verkrijgbaar in Aziatische speciaalzaken.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Zoals alle specerijen, oe je er goed aan de gedroogde kentjoer niet alleen droog, maar ook koele en donker te bewaren.

Vertaling kentjoer

engels
kenc(h)ur or sand ginger
frans
 
italiaans
galanga
spaans
 
duits
gewürzlilie
hindi (india)
kulanjan
indonesisch
bubuk kencur
japans
 
vietnamees
Địa liền
chinees
shān nà 山柰
kantonees
saan noi
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De belangrijkste component van de kurkuma-wortel is curcumine. Het AMC voert een fundamenteel onderzoek uit naar de toepassingsmogelijkheden van deze natuurlijke grondstof bij de behandeling van kankers waarbij een fotodynamische therapie onvoldoende werkt.

Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.

Samenstelling per 100 gram poeder

354
kcal
( 1481,1 kJoule)
7,8
gram
eiwitten
64,9
gram
koolhydraten
21,1
gram
vezels
2,2
gram
waarvan suikers
9,9
gram
vet
3,1
gram
verzadigd
1,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,2
gram
meervoudig onverzadigd
482
mg
omega-3
1694
mg
omega-6
Vitaminen
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
5,1
mg
nicotinezuur
(32% ADH)
1,8
mg
vitamine B6
(129% ADH)
39
µg
foliumzuur (B9)
(20% ADH)
25,9
mg
vitamine C
(32% ADH)
3,1
mg
vitamine E
(26% ADH)
13,4
µg
vitamine K
(18% ADH)
mineralen
183
mg
calcium
0,6
mg
koper
41,4
mg
ijzer
2525
mg
kalium
193
mg
magnesium
7,8
mg
mangaan
38
mg
natrium
268
mg
fosfor
4,5
µg
selenium
4,3
mg
zink
 

Bronvermelding update juni 2020

Turmeric | Wikipedia (EN/D/NL) Turmeric, saffron and zedoary | F. Simoons, Food in China, a culturaland historical inquiry, 1991 CRC Press, ISBN 0-8493-8804-X Geelwortel tegen tumoren | AMC Academisch medisch centrum Turmeric | P.N. Ravindran, Turmeric, the genus curcuma, 2007 Taylor and Francis group, ISBN 978-1-4200-0632-2 (eBook)