top
Kentjoerpoeder
Kaempferia galanga
Kentjoerpoeder
 
KENTJOER | CURCUMA LONGA

Kentjoerpoeder

Kencur

Kentjoerpoeder of kencur is de gemalen wortelstok van de Kaempferia galanga, een plant die van origine uit Zuid- of Zuidoost-Azië komt, vermoedelijk uit het oosten of noordoosten van India.

Het poeder wordt in ons land in de regel kentjoer genoemd. Het is een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische en Maleisische keuken waar het verwerkt wordt in veel curries en masala's. Het poeder geeft kleur en heeft een milde maar hartige smaak. De kleur geel-oranje tot oranje dankt het poeder aan de cucurmine die de wortel bevat. Pure curcumine wirdt als kleurstof in de voedingsindustrie gebruikt, en heeft E-nummer 100.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Kurkumapoeder is algemeen verkrijgbaar.

Culinair gebruik en bereiding

Kentjoerpoeder is onmiskenbaar een gemberachtige, krachtiger van smaak dan laos, tussen gember en peperzwarte peper in, vrij scherp en wat zurig, met bittere ondertonen. Gebruik de schil in tegenstelling tot de schil van gember niet, schraap of schil deze eraf. De smaak van kentjoer blijft vrij lang in de mond hangen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Kentjoerpoeder is zeker een jaar houdbaar. Echter, de smaak loopt al na een half jaar terug, zeker wanneer blootgesteld aan daglicht. Bewaar kentjoerpoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.

Vertaling kentjoerpoeder

engels
kenc(h)ur or cutcherry powder
frans
 
italiaans
galanga
spaans
 
duits
gewürzlilie
hindi (india)
kulanjan
indonesisch
bubuk kencur
japans
 
vietnamees
Địa liền
chinees
shān nà 山柰
kantonees
saan noi
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De belangrijkste component van de kurkuma-wortel is curcumine. Het AMC voert een fundamenteel onderzoek uit naar de toepassingsmogelijkheden van deze natuurlijke grondstof bij de behandeling van kankers waarbij een fotodynamische therapie onvoldoende werkt.

Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.

Samenstelling per 100 gram poeder

354
kcal
( 1481,1 kJoule)
7,8
gram
eiwitten
64,9
gram
koolhydraten
21,1
gram
vezels
2,2
gram
waarvan suikers
9,9
gram
vet
3,1
gram
verzadigd
1,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,2
gram
meervoudig onverzadigd
482
mg
omega-3
1694
mg
omega-6
Vitaminen
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
5,1
mg
nicotinezuur
(32% ADH)
1,8
mg
vitamine B6
(129% ADH)
39
µg
foliumzuur (B9)
(20% ADH)
25,9
mg
vitamine C
(32% ADH)
3,1
mg
vitamine E
(26% ADH)
13,4
µg
vitamine K
(18% ADH)
mineralen
183
mg
calcium
0,6
mg
koper
41,4
mg
ijzer
2525
mg
kalium
193
mg
magnesium
7,8
mg
mangaan
38
mg
natrium
268
mg
fosfor
4,5
µg
selenium
4,3
mg
zink
 

Bronvermelding update juni 2020

Turmeric | Wikipedia (EN/D/NL) Turmeric, saffron and zedoary | F. Simoons, Food in China, a culturaland historical inquiry, 1991 CRC Press, ISBN 0-8493-8804-X Geelwortel tegen tumoren | AMC Academisch medisch centrum Turmeric | P.N. Ravindran, Turmeric, the genus curcuma, 2007 Taylor and Francis group, ISBN 978-1-4200-0632-2 (eBook)