top
Kentjoerblad
Kaempferia galanga
Kentjoerblad
 
KENTJOERBLAD | KAEMPFERIA GALANGA

Kentjoerblaadjes

Daun kencur

De jonge blaadjes van de kentjoer worden vooral in Maleisië als kruid gebruikt. Daun kencur, zoals ze genoemd worden, gebruikt men in curry's, maar ook in salades.

De blaadjes hebben een gemberachtig aroma, met de flavonolen kaemferol en quercetine, beide licht bitter. Die bitterheid gaat grotendeels verloren bij koken. In warme bereidingen kun je in plaats van kentjoerblaadjes ook verse kentjoer, of in het uiterste geval (geweekte) gedroogde kentjoer gebruiken, maar in salades natuurlijk niet. Net als gember hebben de blaadjes een vrij scherpe smaak, dus wees voorzichtig met de dosering !

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Onbekend

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Turmeric | Wikipedia (EN/D/NL) Turmeric, saffron and zedoary | F. Simoons, Food in China, a culturaland historical inquiry, 1991 CRC Press, ISBN 0-8493-8804-X Geelwortel tegen tumoren | AMC Academisch medisch centrum Turmeric | P.N. Ravindran, Turmeric, the genus curcuma, 2007 Taylor and Francis group, ISBN 978-1-4200-0632-2 (eBook)