top
Shiro
Kruidenmengsel
Shiro
Samenstelling
Shiro

Shiro

Shiro is zowel de naam van een gerecht, als van het kant-en-klare mengsel dat daarin gebruikt wordt, ook wel shiro wot of shiro b'hwat genoemd. Het belangrijkste ingredië in dit mengsel is de kikkererwt.

Shiro is een combinatie van kikkererwtenmeel en specerijen. Vanwege de nadrukkelijk gebruikt van berbere is het mengsel rood, vandaar shiro mit'in (rode shiro). In sommige shiro's tref je naast specerijen ook knoflook en zout aan.

Ingrediënten

HET RECEPT

De voorbereiding

Zelf kikkererwten malen, valt niet mee, tenzij je een daarvoor geschikte molen hebt. Een blender is zonder meer niet geschikt, een koffie- of specerijenmolen misschien.

De bereiding

Maal de specerijen en roer ze door het kikkererwtenmeel. Heb je koud-water-vrees voor wat betreft de scherpte van het mengsel, volsta dan met wat minder berbere, en voeg er naderhand wat aan toe, mocht je daaraan behoefte hebben.

Wanneer je deze shiro wilt gebruiken in een milde wot (wot alicha), lees het recept er dan op na of je hiervoor een milder mengsel moet hebben. Dat is niet perse het geval.

slotregel

Bronvermelding update juli 2020

Karl’ s Berbere and Mekelesha Ethiopian Spice Blends | Jabberwocky stew A brief history of spices in Ethiopia | F. Fullas, 2009 Ethiopian e-Journal for research and Innovations forsight Ethiopian spices | Great Ethiopian food