top
himi udon
Himi udon
Japanse tarwenoedel
Himi udon
 
himi udon
Himi udon

Himi udon 氷見うどん

Getrokken udon

Himi udon behoort tot de drie belangrijkste udons van Japan. Deze udon wordt niet gesneden, maar getrokken. De fabricage in de oudste Himi-fabriek van de stad (Himi) is voornamelijk handwerk.

De methode waarmee de udon gemaakt wordt, is sterk verwant aan die van de Chinese Zhong jiang noedel. De udon heeft zelfs een vergelijkbare dikte. Ook andere udons worden met deze techniek gemaakt, waarvan de belangrijkste naast deze Himi, Inaniwa en Goto zijn. Ook de Hōtō behoort tot dit type noedel.

Voor dit type noedel wordt in beginsel alleen tarwebloem gebruikt, en onder geen beding ei. Ook geen olie overigens, hoewel dat in Goto udon wel gebeurt. Daarin wordt de lokale tsubaki olie (Camellia oleifera) gebruikt.

Himi udon is vernoemd naar Himi, een stad met ongeveer 50.000 inwoners op het eiland Honshu. De udon-fabricage bestaat er sinds de Edo-periode (1603-1868) en dus al meer dan 250 jaar oud. Om precies te zijn (meer dan) 260 jaar, want zolang bestaat de oudste fabriek in de stad, Takoakaya. Een ander bekend merk dat de Himi-noedel maakt, is Kaizuya. Anders als die van Takoakaya bevat deze noedel niet uitsluitend tarwebloem, maar ook zout en gemodificeerd zetmeel, en de taaie, dikkere verse bevat bovendien bloem van kleefrijst.

slotregel

Bronvermelding update februari 2021

Himi udon | Omatour Toyama Himi udon noodles | Japansquare Udon, know what you eat | Calorie Slism Preserving the hand-made process | Japans external trade organization Jetro