top
Carobmeel of -poeder
Ceratonia siliqua
Carobmeel
Johannesbroodproducten
Carobmeel ©2016
Gedroogde carobpeulen

Carobmeel

Carobmeel is een cacaovervanger die wordt gemaakt van de gedroogde peul van de Johannesbroodboom. De smaak is hooguit verwant aan die van cacao, de kleur beduidend lichter, en de smaak zoeter.

Carobmeel wordt niet van de zaden gemaakt - daarvan wordt Johannesbroodpitmeel gemaakt - maar van de peulen zelf. Niet van verse peulen trouwens, maar van de gedroogde, diepbruine peulen. Deze worden voor gebruik 20 minuten in water gekookt, zodat ze voldoende water kunnen opnemen om gesneden te kunnen worden. Het koken is niet bedoeld om de bonen te garen.

Zodra de peulen snijdbaar zijn worden ze overlangs doorgesneden, over de naad, doormidden, zodat de zaadjes verwijderd kunnen worden. De peulhelften moeten nu opnieuw gedroogd worden. Daartoe worden de deze eerst in stukjes gesneden of grof gemalen. Pas wanneer de peulen goed droog zijn, worden ze fijn gemalen (zie foto's). Let op: tijdens het malen kan de carob zo warm worden, dat de suiker in de peulen kan gaan caramelliseren.

Het carobmeel wordt in recepten gebruikt als cacaovervanger. Je hebt tweemaal zo veel carobmeel nodig als cacao, maar minder suiker. Carobmeel bevat geen caffeïne of theobromine, en is minder calorierijk dan cacao. De smaak doet vaag denken aan die van melkchocolade..

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

229,0
kcal
(958,8 kJoule)
4,8
gram
eiwitten
91,6
gram
koolhydraten
50,5
gram
waarvan suikers
41,0
gram
vezels
0,7
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
4,1
mg
omega-3
218,0
mg
omega-6
Vitaminen
4,8
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,5
mg
vitamine B2
(40,0% ADH)
2,0
mg
nicotinezuur (B3)
(12,5% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(30,0% ADH)
29,9
µg
foliumzuur (B9)
(15% ADH)
12,3
mg
choline
 
0,2
mg
vitamine C
(0,3% ADH)
0,6
mg
vitamine E
(5% ADH)
mineralen
358,0
mg
calcium
0,6
mg
koper
3,0
mg
ijzer
852,0
mg
kalium
55,6
mg
magnesium
0,5
mg
mangaan
36,1
mg
natrium
81,4
mg
fosfor
5,5
µg
selenium
0,9
mg
zink

Bronvermelding update februari 2022

Botany and Taxonomy of the species called carob and carob in different Languages | All about carob Carob flour, know what you eat | Nutritiondata.self.com