top
Kuli-kuli
Pindapasta-snack
Kuli-kuli
 
KULI-KULI

Kuli-kuli

Kuli-kuli is een Nigeriaanse snack, en één van de ingrediënten van suya, de rub die wordt gebruikt voor de traditionele Hausa vleesspiezen (kebabs) en kilishi (jerky).

Door pinda's te roosteren en daarna fijn te malen, krijg je 'pindakaas', wat ze in Nigeria labu noemen. Deze pasta is zeer olierijk. Om er kuli-kuli - ook kwili-kwili genoemd - van te maken, moet de pasta veel olie kwijt raken. Dat gaat betrekkelijk eenvoudig door de pasta tot een koek te persen. dat kan zelfs met de hand, met de hulp van wat keukenpapier.

De geperste labu wordt gevormd tot een bal, een cylinder of een ring, en dan in arachide-olie gefrituurd. Wanneer de labu geperst wordt, wordt de vrijkomende olie daarvoor opgevangen.

Kuli-kuli wordt als snack uit de hand gegeten, of als bijgerecht gegeten bij koko, fura of kamu. Omdat kuli-kuli droog is, wordt het ook fijngemaakt toegevoegd aan salades, zoals het verbrokkeld wordt verwerkt in yaji-suya, het specerijenmengsel voor de suya-rub.

slotregel

Bronvermelding update februari 2021

Peanut facts | The peanut institute Peanuts, oil-roasted, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Pindakaas | Hyfoma Pindakaas | J. van Donselaar, Fryske akademy History of peanutbutter | W. Shutleff, Origin and Early History of Peanut Butter (1884-2015) Soycenter