top
Lumpia semarang
Gefrituurde rolletjes
Lumpia semarang
De Indonesische lumpia's'
Lumpia semarang - type kering

Lumpia semarang

Lumpia kering

Deze lumpia Semarang is de authentieke Indonesische loempia, als die al bestaat, want deze versie is door Chinese immigranten op het eiland Java ontwikkeld. De oude spellingswijze is loenpia, afgeleid van het Minnan-Chinese lūn-piá.

De lumpia semarang is vanzelfsprekend geïnspireerd op de lumpia die de immigranten in huis thuisland, Fujian, kenden. Karakteristiek zijn de vulling en het gebruik van taucu, de eveneens van Chinese oorsprong zijnde Indonesische sojabonenpasta. Beide bereidingen zijn naar Indonesië gebracht door de Hokkien, een bevolkingsgroep die zich al vanaf de vijftiende eeuw in Indonesië gevestigd heeft, en in grote getale in Semarang op Java.

Er zijn twee versies van de Lumpia Semarang: de niet gebakken lumpia basah en de gebakken lumpia goreng of kering. De saus die erbij wordt gegeven is tauco-saus. Lumpia semarang is op Java de meest populaire loempia-versie, met bamboescheuten, gedroogde garnalen, kip en vaak ook verse garnalen. Onderstaand recept is naar het origineel met een tauco-saus, met kip en garnalen, maar met een bereiding van de flensjes volgens Europese wijze. Wil je de flensjes op de athentieke manier maken, kijk dan naar dit recept.

INGREDIËNTEN

200
gram
tarwemeel weinig eiwit
120
gram
rijstemeel
200
gram
ei
700
ml
water
150
ml
olie
1
tl
zout
Vulling
1
kilo
bamboescheuten
5
stuks
knoflook
3
 
kippe-eieren
100
gram
garnalen (in stukjes)
25
gram
ebi (in water geweekt)
4
el
kecap manis
2
tl
zout
2
el
goela djawa
1
tl
cubeb of lampong peper
1-2
el
oestersaus
4
el
olie
 
 
water
Taoco saus
5
tl
knoflook
2
tl
gula djawa
2
el
tomatenpuree
10
el
tauco manis
½
tl
(witte) muntok peper
½
tl
zout
250
ml
water
2
el
maizena, opgelost in water

HET RECEPT

De voorbereiding

In dit recept geven we de crêpe-methode voor het maken van de loempiavellen. Maak hiervoor een deeg dik-vloeibaar deeg, zodat er dunne flensje van gebakken kunnen worden. Voor een krachtiger smaak wordt aan het mengsel wel een theelepel bouillonpoeder (kip) toegevoegd.

Bak de flensjes en zet de vellen apart.

Klop de eieren los voor de vulling, en maak alvast de tauco-saus: fruit de knoflook en voeg de overige ingrediënten voor de saus toe. Bind deze met maizena.

De bereiding

Sauteer de knoflook en de chilipepers in wat olie, en voer er de ebi, de garnalen en de stukjes kip aan toe. Zodra de kip kleurt, voeg je de bamboescheuten toe.

Werk nu snel. Temper het vuur en maak het mengsel op smaak met sojasaus, zout en suiker, en voeg juist zoveel water toe dat het mengsel niet aan de pan blijft kleven. Voorzichtig daarmee. Voeg de eieren toe en bak deze mee als een roerei, het is de bedoeling dat ze in de hete massa stollen, en niet in het gerecht opgaan.

Voeg als laatste de oestersaus toe, en doe direct een deksel op de pan. Laat het mengsel garen, en neem de pan van het vuur.

Laat het overdadig vocht uit lekken, alvorens de vulling als zodanig te gebruiken, en laat het afkoelen. Door een nog warme vulling te gebruiken, zullen de loempiavellen namelijk scheuren.

Opdienen

Geef de geroosterde koud of warm, vergezeld van schepijs en vers fruit. Verrijk de kincosaus eventueel door er naast kokosrasp dunne schilfers jonge kokos door te roeren.

Oorsprong en verspreiding

De meest authentieke lumpia semarang is zonder enige twijfel de lumpia van de familie Siem Swie Kiem (foto), die generatie op generatie loempia's heeft gemaakt.

De oorspronkelijke lumpia Semarang was er één met uitsluitend garnalen, geen bamboescheuten en geen kip. Die zijn er pas door de derde en vierde generatie aan toegevoegd, om tegemoet te komen aan klanten met een garnalen-allergie of uit culinaire fantasie, dat is onduidelijk.

In de winkels van de familie Siem Sie Kwie - welke nog altijd bestaan- kun je de verschillende stromingen beleven. Loempia's waarin wel ei is verwerkt, lumpia's met en zonder kip, halal-lumpia's, enzovoort. Inmiddels runt de familie ook een winkel in Jakarta.

Bronvermelding update januari 2022

Lumpia semarang | Wikipedia (ID)