top
bloemknoppen en bladeren van de kruidnagel
Eugenol
Terpenoïde
Eugenol
 
bloemknoppen en bladeren van de kruidnagel
EUGENOL | KRUIDNAGEL

Eugenol

Eugenol is niet alleen de bepalende smaakmaker van kruidnagel, eugenol is kruidnagel. Door de hoge concentratie etherische olie (16-17%) en de hoge concentratie eugenol daarin (80-90%) bestaat een kruidnagel immers voor wel 15% uit eugenol.

Ook de bladeren en de stengels van kruidnagel (Eugenia caryophyllata) bevatten veel etherische olie, de bladeren 2-3%, de stengels tot wel 6%. Beide ruiken vanwege de eveneens hoge concentratie eugenol evenals de bloemknoppen overweldigend naar kruidnagel.

Eugenol is een fenylpropano&iumnl;de die bestaat uit een allylgroep en een benzeenring. Fenylpropanoïden beschermen de plant tegen ultraviolet licht en natuurlijke belagers zoals insecten, schimmels, virussen en bacteriën.

De voorloper van eugenol is guaiacol C7H8O2 een gele olie met de geur van houtrook of geroosterde koffie. Guiacol is eveneens de voorloper van vanilline.

De chemische formule van eugenol is C10H12O2. Het is een lichtgele vloeistof, moeilijk oplosbaar in water en niet oplosbaar in zout water. Het heeft een smeltpunt van -11 °C en een kookpunt van 253°C .

Eugenols biologische activiteit wordt gebruikt in tal van medische toepassingen, onder meer als pijnstiller en ontstekingsremmer, bijvoorbeeld bij wortelkanaalbehandeling. Eugenol wordt, net als thymol overigens, gebruikt als desinfectans in tandpasta en mondverfrissers als Odol.

De smaak en geur worden getypeerd als zoetig (associatie met bacon), kruidig (bijna scherp te noemen), en typisch geassocieerd met kruidnagel , waarin eugenol het dominante aroma is.

Eugenolrijke producten

Bronvermelding update juni 2020

Eugenol | Wikipedia (FR/EN) Eugenol | Pubchem Open chemistry database Eugenol | F. Giuliani, omposition, Structure, Sources, and Applications of Eugenol, Essai Vol. 12, Article 19. Showing metabocard for Eugenol (HMDB01878) | The metabolics innovation centre
slotregel