top
bloemknoppen en bladeren van de kruidnagel
Thymol
Terpenoïden
Thymol
 
origanum majorana
MAJORAAN | ORIGANUM MAJORANA  © 2009 FOTO: H ZELL

Thymol

Thymol is een aromatische monoterpenoïde. Thymol wordt onder meer gewonnen uit tijm (Thymus vulgaris) en is een aromatische, kristallijne stof met antisceptische eigenschappen.

De geur van thymol is de typische geur van gewone tijm. De chemische formule van thymol is C10H14O. Thymol onstaat door hydroxylering van p-cymeen (C10H14), op zijn beurt gearomatiseerde y-terpineen, en komt vaak in combinatie daarmee voor. Thymol is een kristallijne stof, moeilijk oplosbaar in water, met een smeltpunt van rond 50°C en een kookpunt van 232°C.

De hoeveelheid thymol in de etherische olie van tijm varieert per tijmsoort.

Thymol is naast zijn isomeer carvacrol voor in:

De geschiedenis van thymol

In het Oude Egypte werden thymol en carvacrol in de vorm van cassia gebruikt voor het balsemen van mummies. Daarmee maakte men gebruik van de bactericide en fungicide eigenschappen van de bestanddelen van de cassia.

De Grieken gebruikten tijm als opwekkend middel, ze rookten het. Het wordt overigens nog altijd in de sigarettenindustrie gebruikt. In de Middeleeuwen werd het gebruikt als medicijn bij de behandeling van astma bijvoorbeeld.

slotregel

Bronvermelding update oktober 2019

Thymol | Wikipedia (FR/EN) Thyme oil | H. panda, Essential oils handbook Thymol | Pubchem Open chemistry database Showing metabocard for Thymol (HMDB01878) | The metabolics innovation centre
slotregel