top
Paradol
 
Paradol
Verwante ketonen
AFRAMOMUM MELEGUETA  © 2007

Paradol

Een paradol is een scherpe, aromatische keton. Eén van de bekendere is [6]-paradol, dat in alle gemberachtigen voorkomt, en bijvoorbeeld het aroma en de scherpte veroorzaakt van paradijsgraan .

Ketonen herken je aan de uitgangvorm "-ol", die ook op een alcohol kan duiden. De plantensoorten uit de gemberfamilie bevatten een scala aan paradolen. In paradijsgraan (Afromomum melegueta) is [6]-paradol de dominantste, verantwoordelijk voor het aroma en de scherpte van dit als peper gebruikte zaad. In mbongô (Aframomum citratum), eveneens een perachtige, is de paradol wel aanwezig maar minder dominant. Ook in gember (Zingiber officinale) domineren andere aromatische verbindingen, met name gingerol en shogaol.

Ketonische fenol.

De chemische formule van deze [6]-paradol is C17H26O3. Qua structuur lijkt paradol heel erg op zingeron, dat daarom ook wel de [0]-paradol genoemd wordt. Zingeron ontstaat uit gingerol wanneer dat wordt verhit.

[6]-Paradol komt onder andere voor in de volgende planten:

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Paradol | Pubchem open chemistry database, Compound Summary for CID 94378 Paradol | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol 12 Modified stems and roots, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-1763-3 Paradol | Wikipedia (EN/FR) Grains of paradise (Aframomum melegueta) extract | J. Suguda, British journal of nutriton Aug 2013, Vol 110 pp 733-738 Aframomum citratum | Les fruitiers forestiers comestibles du Cameroun
slotregel