top
Rava (sooji)
India's tarwegries
Rava (sooji)
 
SOOJI OF RAVA

Sooji (rava)

Gebroken tarwe (gries)

In India en Pakistan wordt tarwegries gebruikt in zoete en in hartige bereidingen. In het zuiden van India wordt deze gries rava of rawa genoemd, elders sooji of suji. Soms is het het bijproduct van het malen van atta, en bevat daarom kaf.

De tarwe die voor Rava wordt gebruikt, wordt in het Tamil Mottai godumai genoemd. Bansi rawa wordt gemaakt van Samba godumai, emmertarwe. Bansi rava is geler dan sooji, je denkt op het eerste gezicht aan (maïs)semolina, en lijkt qua structuur op daliya, een fijn gebroken tarwekorrel, die in het westen en noorden van India wordt gebruikt.

Bombay rava - een derde griessoort - wordt gemaakt van volkoren tarwe. Deze soort wordt in de Udupi-keuken uit Karnataka in het zuiden van India, gebruikt voor de bereiding van Rava idli, als vervanger van rijst. Andere gerechten zijn Rawa laddoo, Rawa dosa, Uttapam, Sooji upma en Suji ka halwa.

Chamba rawa is het residu van het malen van maida, en is gemiddeld fijner van structuur, vergelijkbaar met polenta. Het wordt dan ook gebruikt voor Sooji roti, waarvoor de rawa net als polenta met water wordt voorgekookt, daarna wordt uitgerold en gebakken/geroosterd.

Er zijn veel kant-en-klaar producten, zoals idli-rava (bevat ook linzenmeel) en upka-rava, in het laatste geval soms geroosterd om er extra smaak aan te geven.

.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verkrijgbaar bij in Aziatrische voeding gespecialiseerde winkels.

Bronvermelding update januari 2020

What is Sooji or Rawa in Indian Food? | The Spruce eats Bombay rava | Wikipedia (EN)