top
Banaansjalot
Allium cepa
Banaansjalot
 
Banaansjalot - Zebrune

De banaansjalot

De bananensjalot of échalion lijkt een sjalot, maar is een ui, ingedeeld in de cepa-groep. De sjalot is geliefd onder koks omdat hij makkelijk te verwerken is, zeker ten opzichte van de Franse 'echte' sjalot, die is ingedeeld in de aggregatum-groep.

Een essentieel verschil tussen beide, de échalot en de échalion, is de wijze van vermeerdering. De eerste, de sjalot of 'grijze' sjalot wordt vegetatief vermeerderd door middel van dochterbollen die aan het einde van de groeifae verschijnen, de échallion wordt, net als de gewone ui, vermeerderd uit zaad.

De bananensjalot is een kruising tussen een ui en een sjalot. De Cuisse de poulet du Poitou, zoals hij officieel heet, is bruin tot roodbruin van kleur en 5 tot wel 20 cm lang. Hoe groter de échalion is, hoe zoeter hij ook is. Vandaar dat hij vroeg geoogst wordt, dan is de scherpte-zoet-verhouding het beste in balans.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De sjalot wordt van maart tot april ingezaaid en van augustus tot september geoogst. Bekende cultivars zijn de gele "zebrune" en "échalion" en de rode "red legion".

Culinair gebruik en bereiding

De banaansjalot wordt net als de sjalot rauw gegeten, in salades bijvoorbeeld, of bereid, in warme gerechten.

Oorsprong en verspreiding

De Cuise de poulet du poitou is een beroemde échalion, die met vluchtelingen uit de Moezel tijdens de tweede wereldoorlog meegenomen zou zijn naar de regio Lencloítre.

Tot in de jaren '50 kwam hij vooral in moestuinen voor, pas in de jaren '70 werd hij interessant genoeg om in cultuur te brengen. Nog weer twintig jaar later verenigde een aantal boeren zich om de échalion onder de naam cuisse de poulet (kippenpoot) op de markt te brengen. Momenteel telen tussen 200 en 300 boeren dit ras, het merendeel in het Franse departement Vienne.

Benamingen in diverse talen

engels
 
frans
échalote banane
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

34
kcal
( 142,3 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
6,5
gram
koolhydraten
0,4
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
8
mg
omega-3
148
mg
omega-6
Vitamines
348
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
0,4
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
16
µg
vitamine B9
27
mg
vitamine C
Mineralen
18
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,2
mg
ijzer
212
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
17
mg
natrium
49
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

 Echalote | Wikipedia (FR/EN)  Echalion du Poitou | Irqua
slotregel