top
Carotte Nantaise
Daucus carota var sativus
Carotte Nantaise
Franse penen
Carotte Nantaise

Carotte nantaise

Cylindrische peen

Deze pitloze, rood-oranje cylindrische peen is een Franse klassieker. Het is één van de oudste Franse cultivars (1864), bekend onder de naam "Nantaise" uit Nantes.

Het is een zomerpeen zonder 'pit', de technische benaming voor de vaak lichter gekleurde kern van de wortel. Bij peensoorten met 'pit' zie en proef je het verschil tussen de secundaire bastlaag en de 'pit', bij de Nantaise is dat niet het geval, deze is egaal gekleurd en homogeen. De peen heeft geen groene kraag, de pit is mals.

De Nantaise is een tweejarige plant, geschikt voor zwaardere grond. De wortels zijn 20-25 cm lang (demi-longue en longue) en hebben afgerond uiteinde. De wortel is vrij smal, en lekker zoet. Ze worden van maart tot juli geoogst.

De Nantaise écarlate (scharlaken) is een erfgoedras uit de omgeving van Nantes (foto-inzet boven). Niet zo rood als de naam doet vermoeden, maar wel heerlijk zoet zoals het betaamt. Eén van de bekendere Nantaises is de Bretonse Carrotte des sables of Carottes de Créances. De veel gebruikte term Carotte nantaise améliorée betekent "verbeterde Nantaise". Dat klinkt als iets moderns, maar de verbeterde Nantaise dateert uit de negentiende eeuw.

In Corné in de Maine-et-Loire is de Carotte nantaise de Grasseval hebben boeren gezamenlijk ook en nieuwe Nantaise ontwikkeld. Voor de biologische teelt. In tegenstelling tot de door de zaadindustrie aangeboden hybride Nantaise-soorten - die kunnen zich niet voortplanten - kan deze "Grasseval' dat wel. Hij is ontwikkeld uit een oud niet-hybride Nantaise-ras . De peen is knapperig, sappig, zoet maar niet te zoet.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Algemeen verkrijgbaar. Het vers-seizoen is van juli tot november.

Culinair gebruik en bereiding

De peen kan rauw gegeten worden en is geschikt voor alle bereidingen, als gratin, in soep, zelfs gezoet. De schil is niet bitter, en zo dun dat de peen ongeschild gegeten kan worden. Korte bereidingswijze: maximaal twee minuten blancheren en in de koekenpan in boter smoren..

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Nantaise wortelen zijn minder lang houdbaar dan traditionele wortelen.Ze kunnen slechts twee tot drie weken worden bewaard.

Wikkel de droge peen in (droog) papier en bewaar deze in de koele groentenlade. Merk je dat het papier vochtig wordt, neem dan nieuw, droog papier. Bewaar ze niet samen met appels, peren en aardappelen.

Voor invriezen in kleine stukjes snijden, daarna blancheren, en na afkoeling in plastic verpakken en invriezen.

slotregel

De geschiedenis

De Nantaise, in 1864 geïntroduceerd door Henry de Vilmorin, is in zekere zin een Europese standaardpeen geworden, en wordt ook buiten Frankrijk verbouwd. Er zijn veel verbeterde versies en variëteiten gebaseerd op het principe van deze pitloze peen.

In de loop der tijd zie je de Nantaise in veel gedaanten verschijnen als de basis voor veel moderne penen, aangeduid als penen van het Nantaise- of Nantes-type. In Nederland wordt op ruim 9.000 hectare een verbouwd, waarvan ruim 50% procent Nantaise.

slotregel

Bronvermelding update januari 2023

Dans le Maine-et-Loire, des producteurs biologiques ont créé une nouvelle carotte | Pierre-Baptiste Vanzini Le Parisien Dec 2021 Carotte de Créances Wikipedia (FR) Cahier des charges du Label Rouge. N° LA04/67 Carottes des sables | Association des producteurs et expéditeurs de légumes sous label Mairie de Créances 50710 Créances Avis de mise en consultation d’une demande d’enregistrement d’une indication géographique protégée concernant de la carotte des sables de Créances | Ministère de l'Économie, des Finances et de l'Emploi - DGCCRF - 06/05/2004 La culture maraîchère à Créances (Manche) | H. Elhai La culture maraîchère à Créances (Manche) Norois, Année 1957(13) pp 91-95 Tout savoir sur la carotte des sables | Potager city