top
Carotte de Tilques
Carotte longue lisse, tardive
Carotte de Tilques
Franse penen
Carotte de Tilques

Carotte de Tilques

Winterpeen (longue-lisse)

De carrote Géant de Tilques is een klassieke wortel uit de Hauts de France, in het noorden van Frankrijk, De peen is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkeld voor de teelt in de slibrijke bodem van deze regio. De titel 'geant' (reus) dankt de peen aan zijn afmetingen, tot wel 30 cm lang.

De teelt vindt van oudsher plaats binnen een straal van vijf kilometer rond de kerk, de voor wortelteelt meest geschikte locaties. Het is een tweejarige plant. Tijdens het oogsten worden de op zicht beste exemplaren apart gebouden om in voorjaar geplant te worden om zaad te trekken.

De peen is sterk gepigmenteerd, vermoedelijk een kruising zijn van de Franse longue de meaux en een rood Vlaams ras. Het is een heerlijk zoete winterpeen. De 'pit', de technische benaming voor de vaak lichter gekleurde kern van de wortel, in het Frans coeur of chair genoemd, is mooi oranje en nauwelijks te onderscheiden van de mantel. De peen is winterhard, maar wordt geoogst van september tot oktober en vervolgens ingekuild in de mutte (letterlijk: silo).

De mutte is gewoonlijk noord-zuid georiënteerd en bevat zo'n 2.500 kilo penen. Nadat de grond is eggescjhoven, worden de penen opgestapeld, nooit hoger dan een meter. De penen worden onmiddellijk daarna afgedekt met loof, dat na een week wordt afgedekt met tarwestro, dat op zijn beurt drie weken later met een laagje aarde van een centimeter of 15 wordt bedekt.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De Carotte de Tilques is verkrijgbaar vanaf september (oogsttijd) tot en met april (vanuit de silo). Verkooppunten zijn de boerderijwinkels in de regio, Carrefour en Lidl (!)

Culinair gebruik en bereiding

De peen is geschikt voor alle bereidingen, maar hoewel de wortel heerlijk zoet is, niet zozeer geschikt om rauw te eten.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De bewaartijd in de koelkast is lang, minstens twee maanden.

slotregel

De geschiedenis van de Carotte de Tilques

De peen wordt verbouwd in Saint Omer in de regio Tilques, ten westen van het Audomarois moeras, onder meer in Serques. De peen is voor het eerst beschreven in 1862.

Het historische hart van deze productie ligt in het westen van het moeras van Audomarois, in de gemeenten Tilques, Serques, Salperwick en Moulle. De Tilques was erg populair in de jaren dertig tot vijftig. In de vroege aren ging de helft van de opbrengst naar de boer, en was de andere helft voor de landarbeiders. In de jaren zeventig liep de productie terug, en raakte de peen uit zwang door de concurrentie uit andere Franse regio's.

Aan het einde van de jaren negentig is de productie opnieuw opgestart onder auspiciën van een boerencollectief, l'Association des Producteurs de Carottes de Tilques. Het collectief sloot zich aan bij het Parc Naturel Régional des Caps et Marais d'Opale, en beijvert zich al vanaf 2016 voor het verkrijgen van de beschermde geografische aanduiding, in het Frans afgekort met IGP ( Indication géographique protégée). De procedure vergt normaliter enkele jaren, tot op heden is het benijdenswaardige label niet verstrekt.

Zoals in veel regio's organiseren de telers jaarlijks een festival. Het eerste werd in 2016 gehouden.

slotregel

Bronvermelding update januari 2023

Histoire d'une variété locale | La tilquoise Les carottes de Tilques de la Tilquoise | Valeurs Parc National Régional Carotte de Tilques | Biodimestica, Patrimoine fruitier & légumier des Hauts-de-France et de Wallonie La carotte de Tilques En cours de démarche IGP | Groupement régional qualté alimentiare Association des Producteurs de Carottes de Tilques | NET1901r