top
Venkelloof
Foeniculum vulgare
Venkelblad
Venkelstelen met loof - Foeniculum vulgare

Venkelblad

De dunne, geveerde bladeren - veelal loof genoemd - worden aan de Middellandse zee als groente gebruikt. Hert liefst heeft men het blad van wilde venkel, foglie di finocchietto selvatico genoemd, of barba del finocchio.

Venkelloof of -baard wordt gebruikt in salades, soepen en sauzen, maar ook als kruid in bonengerechten, in risotto, met gebakken knoflook en salie bereid met groentebouillon. Voeg op het laatste moment (mantecare) de fijngehakte venkelbaard toe, met wat boter en Parmezaanse kaas, pasta met gebakken, ontgrate ansjovis, geroosterde pijnboompitten en licht gefruite, fijngesneden venkelbaard en in pesto, van venkelbaard, walnotenpitten, knoflook, extra vierge olijfolie, een snufje grof zout, Parmezaanse kaas en Sardijnse pecorino kaas.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verse venkelknol is het hele jaar door vers verkrijgbaar, maar het loof zie je (te) weinig.

Benamingen in diverse talen

engels
fennel frond
frans
 
italiaans
foglie di finocchio, barba ~
spaans
 
duits
fenchel blatt
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Culinair gebruik en bereiding

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Venkelblad is beperkt houdbaar. Daarom zijn die paar blaadjes aan de venkelknol zitten, een goede indicator voor de versheid van de venkelknol. Je doet er goed aan aan om het loof in een vochtige doek of krant te wikkelen en goed koel te bewaren. Verwijder verkleurend blad, en voorkom schimmelvorming.

Bronvermelding update maart 2021

La barba del finocchio: non buttatela! | La cucina Italiana Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Fennel bulb, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fennel | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden