top
Venkelpollen
Foeniculum vulgare
Venkelpollen
Venkelproducten
Venkelpollen

Venkelpollen

Venkelpollen zijn een noviteit in de keuken, gebruikt als smaakmaker. Het aroma is overweldigend: zoethout, citrus en marshmallow. Het is kostbaar, maar je hebt er vrij weinig van nodig.

Pollen is de verzamelterm voor de mannelijke sporen van een zaadplant. Het synoniem is stuifmeel. Het woord bestaat alleen in enkelvoud, ondanks het uiterlijk van een meervoudsvorm. Pollen wordt met de wind verspreid of door dieren. Het is een kleverige, zoetige substantie. Hoewel pollen berucht is als veroorzaker van hooikoorts, is het heel gezond.

De pollen wordt geoogst wanneer de bloemschermen vol in bloei staan, voor de vruchtvorming. De bloemschermpjes worden gesneden en gedoogd, waarna ze tussen de handen gewreven worden om de pollen vrij te maken. Er is dus verschil tussen het uitgangsmateriaal, de bloempjes (Fiore del finochietto) - die pollen bevatten - en de pollen zelf (Polline di finocchio). Het oogsten is arbeidsintensief, en een bloempje bevat maar een kleine hoeveelheid pollen, wat tot uitdrukking komt in de prijs.

De bloemen worden zorgvuldig met de hand geoogst. De bloemen worden breeduit uitgespreid op houten planken die bekleed zijn met vetvrij papier om in een goed geventileerde ruimte te drogen. De bloemen worden afgedekt om te voorkomen dat de aroma's vervliegen. Het droogproces neemt circa toen dagen in beslag. De bloempjes zijn nog net n niet helemaal droog wanneer de volgende stap wordt gemaakt, het uitzeven van de pollen en het verwijderen van blaadjes en takjes. De einddroging vindt plaats in katoenen zakken. Het eindproduct is geurig, kapperig en veerkrachtig.

Natuurlijk is er verschil in kwaliteit, niet zo zeer door slechte droging, maar meestal doordat de pollen een groot percentage bloemblaadjes en takjes bevat.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Venkelpollen is een schaars artikel. Mocht je het zelf willen oogsten, let dan goed op de locatie, want je wilt geen bespoten of verontreinigde pollen gebruiken, toch? e veiligste weg is het kopen van pollen van gecontroleerde wildpluk, vaak uit Italië (Toscane) of van gespecialiseerde teelt, zoals van de Amerikaanse Pollen Ranch.

Benamingen in diverse talen

engels
fennelpollen
frans
 
italiaans
polline di finocchio
spaans
 
duits
fenchel pollen
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Culinair gebruik en bereiding

De goud-groene venkelpollen wordt gebruikt als droge rub voor witvlees en kip, en combineert uitstekend met tomaat en aubergine. Overweeg eens wat pollen te strooien over geroosterde, gecaramelliseerde groente. Wees er wel spaarzaam mee.

Venkelpollen kun je ook gebruiken met granen, quino bijvoorbeeld, een boterige toast of een pasta met wat sinaasappelzest en munt.

In Italië wordt pollen veelvuldig gebruikt bij de bereiding van varkensworsten, in porchetta di Ariccia bijvoorbeeld.

Gezondheidsaspecten

Met de wetenschap dat je slechts een minieme dosis pollen gebruikt in een gerecht is het weinig zinvol om je te bekommeren om de hoeveelheiden vitaminen en mineralen in pollen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Pollen is niet zo lang houdbaar, enkele maanden slechts, wanneer op een koele, donkere plaats bewaard in een goed afgesloten verpakking.

Bronvermelding update maart 2021

Spice Hunting: Fennel Pollen | Max Falkowitz, Serious eats How To Use Fennel Pollen | Sarah Kate Gillingham, Kitchen Fennel Pollen Is Actually Magic | Phillip Mlynar, My recipes