top
Venkel
Foeniculum vulgare
Venkel
Venkelsoorten
Venkelstelen - Foeniculum vulgare

Venkelstelen

Veel venkel wordt verbouwd om zijn knol, gevormd uit verdikte bladstelen. Aan het eind van de seizoen staat de ontwikkeling van de bladschede vrijwel stil, en ontwikkelt de plant een ranke knol met sapige stelen en loof, bij elkaar een centimeter of dertig hoog.

Deze dunne venkel wordt net als de knol als groente gegeten, de holle stengels als bleekselderij. In Italië is men vooral verzot op de stelen van de wilde venkel, die al suggereert het woord anders, ook verbouwd wordt, en in de herfst geoogst wordt.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verse venkel is het hele jaar door vers verkrijgbaar. De versheid is gemakkelijk af te lezen aan de versheid van de blaadjes die aan de bladstengels zitten. Koop alleen volledig witte exemplaren, zonder bruinkleuring, en met het gewicht dat past bij de maat. Aan een uitgedroogde venkel heb je immers niets.

Culinair gebruik en bereiding

Gambi di finocchio wordt bereid als bleekselderij, in dunne plakjes gesneden en geblancheerd, en leent zich prima om zoet bereid te worden. Blancheer de venkelstelen daartoe in een hete suikersiroop (100 gram suiker per liter) en laat de venkel in de siroop een nachtje in de koelkast staan. Gebruik de zoete venkel en de siroop apart.

De stelen worden tezamen met het loof gebruikt in een fijne, romige venkelsoep, met of zonder prei of slauitjes. De stelen en het loof worden met de aardappelen die voor de romige binding zorgen, in de blender gemalen. Lees voor het gebruik van stelen en loof ook het recept Orzo con gambi finocchio.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De venkelknol is redelijk houdbaar (5-7 dagen), mits in de koelkast, zelfs indien aangesneden. Zorg in dat geval wel dat de venkel niet kan uitdrogen.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
(130 kJoule)
1,2
gram
eiwitten
7,3
gram
koolhydraten
3,1
gram
vezels
0,2
gram
vet
Vitaminen
44,2
µg
vitamine A
(5,5% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
27,0
µg
foliumzuur (B9)
(13,5% ADH)
12,0
mg
vitamine C
(15,0% ADH)
mineralen
49,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,7
mg
ijzer
414,0
mg
kalium
17,0
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
52,0
mg
natrium
50,0
mg
fosfor
0,7
µg
selenium
0,2
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Fennel bulb, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Fennel | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden