top
Guntur sannam
Capsicum annuum var longum
Guntur sannam GI
Guntur sannam producten
Guntur chili - Andhra pradesh, India

Guntur sannam GI

Capsicum annuum var longum

De Guntur sannam chili is een paradepaardjes van de regio Guntur, het centrum van de chiliteelt in India. In 1999 is deze peper beschermd met het Indiase Geographical Indications label, dat net als het Europese PGI-label moet behoeden voor namaak.

De Guntur sannam is een Capsicum annuum var. longum. De vrucht wordt wel 15 cm lang, en heeft een dikke schil. Sannani (sannam) betekent in het telugu dun, en doelt op de rankheid van de vrucht. Een belangrijk kenmerk is de dieprode kleur (ASAT 32.11). De Guntur sannam heeft een gemiddelde Scoville waarde van 35.000 - 40.000 SHU, en bevat ongeveer 0,2% capasaïcine. Daarmee is deze peper vergelijkbaar met de cayenepeper. Een groot deel van de pepers wordt net als cayenne verwerkt tot poeder.

Guntur sannam is daarmee één van de mildste Guntur-pepers. De chili's uit Guntur hebben een scherpte die uiteen loopt van 30.000 tot wel 350.000 Scoville eenheden. Eén van de heetste is de 'wonder hot', een habanero (Capsicum chinensis).

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De Guntur sannam wordt hoofdzakelijk verhandeld als gedroogde peper en in poedervorm.

Culinair gebruik en bereiding

Als cayennepeper.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde chili behoudt zijn kracht langer dan de gemalen peper. Normaliter is de bewaartermijn drie jaar, mits je de peper koel en droog bewaart, en vrijwaart van daglicht. Test de peper altijd op kleur en scherpte voor je deze gebruikt. Koop daarom geen te grote hoeveelheid in.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

India maakte in de 16 e eeuw via de Portugezen kennis met de chilipeper. De teelt in Guntur dateert uit de 17e eeuw.

Andhra Pradesh is het centrum van de chiliteelt van India, goed voor minstens 45% van de chiliproductie in India, waarvan het leeuwendeel uit Guntur komt. De Guntur sannam is de voornaamse peper uit het gebied.

Hoewel de benaming Guntur sannam is voorbehouden aan peper uit de streek Guntur in Andhra Pradesh, wordt de Guntur sannam ook buiten Guntur verbouwd in Warangal en Khammam.

In Guntur bevindt zich de grootste chilimarkt van Azië ndia, de Mirchi yard, van waar uit de hele wereld bediend wordt. Per dag gaat hier 5 miljoen kilogram gedroogde chili om, met als piekseizoen de periode van december tot mei.

Hoewel de cijfers een andere indruk geven, is de teelt van chili's in Andhra Pradesh allerminst zorgeloos. Voor de boeren is de watervoorziening vanuit het Nagarjuna Sagar reservoir essentieel. In 2015 nog zijn twee achtereenvolgende moessons uitgebleven waardoor rivieren, meren en zelfs dit reservoir zijn uitgedroogd, en veel boeren uit nood putten slaan. Het is de ergste droogteperiode in de afgelopen vijftig jaar geweest waardoor niet alleen de chili-oogst , maar ook die van veevoer dreigt te mislukken en ook de drinkwatervoorziening wordt bedreigd.

slotregel

Bronvermelding update april 2021

Indian chillis | Clove garden Chilly Pepper Business | Centre for Education and Economic Development (CEED) Guntur and Adilabad, Andhra Pradesh, India Guntur chilli | Wikipedia (EN)Guntur chilli farmers at their wit’s end | P. Samule Jonathan, 2015 11 09, The Hindu (newspaper) Guntur – Asia’s largest Chilli Market | The spicery Andhra Pradesh Declares 196 Mandals as Drought-hit | 2015 10 28 The quint