top
Mathania
Capsicum annuum cv mathania
Mathania
 
Mathania chili - Rajashtan, india

Mathania

Capsicum annuum cv mathania

De Mathania-peper is een vlezige, lange peper. Hij heeft een dieprode kleur, is kruidig maar vrij mild qua scherpte.

De Mathania chili is een vrij zeldzame chilipeper uit Mathania in het district Jodhpur. Het wordt 'de verborgen schat (lal bashah)'' van Rajastan genoemd. Het poeder van deze chili wordt Mathania Lal Mirch genoemd. Het kenmerk ervan zijn de volle dieprode kleur en de volle smaak. Net als de Guntur rassan is de Maranthia matig scherp, vergelijkbaar met de cayenne.

Winter-mathania zouden smaakvoller zijn dan vroegere oogsten. De beste oogsttijd is de periode december tot februari.

.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Mathania chili wordt hoofdzakelijk verhandeld als gedroogde peper en in poedervorm.

Culinair gebruik en bereiding

In de Marwari-keuken en Rajashtan-keuken worden Mathania pepers onder meer gebruikt in Lal maans (schapencurry) en Ker sangri.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde chili behoudt zijn kracht langer dan de gemalen peper. Normaliter is de bewaartermijn drie jaar, mits je de peper koel en droog bewaart, en vrijwaart van daglicht. Test de peper altijd op kleur en scherpte voor je deze gebruikt. Koop daarom geen te grote hoeveelheid in.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

India maakte in de 16 e eeuw via de Portugezen kennis met de chilipeper. Men omarmde er de chilipeper direct en leerde deze verbouwen. Zeker in Marwar was de chilipeper een geschenk.

Marwar, letterlijk 'de woestijnstreek', wordt wel het land des doods genoemd vanwege de vaak ondraaglijke warmte en droogte. Marwar ligt deels in de Thar-woestijn, één van de meest uitgestrekte woestijngebieden, gelegen in het grensgebied van India en Pakistan. De Thar-woestijn ligt voor meer dan de helft in Rajasthan, waarvan Marwar de centrale regio is, met de hoofdstad Jodhpur.

De vegetatie is die van het scrubland, een Australische term voor een vegetatietype als dat van de Zuid-Amerikaanse pampas. Maar weinig gewassen redden het hier. Voor de Marwari is de Khejri-boom (Prosopis cineraria) van groot belang. De geiten - die gehouden worden voor hun vlees en melk - voeden zich met de bladeren van de boom, die zorgt voor schaduw, en bijdraagt aan een microklimaat waarin wel gewassen kunnen worden verbouwd.

De Mathania-chili is vernoemd naar het dorp Mathania waar de chilipeper al eeuwenlang wordt verbouwd. Koning had de zaden in een mirch te pakken gekregen en onder de boeren verdeeld. Mathania ligt op 35 km van Jodphur, in de directe nabijheid van de Thar woestijn.

Net als veel andere gewassen heeft de mathania te lijden van lage grondwaterstanden. Om minder afhankelijk te zijn van grondwater zijn de irrigatiesystemen verbeterd, desondanks zijn de oogsten aanzienlijk slechter dan voorheen.

slotregel

Culinaire aspecten

Eén van de befaamde gerechten uit de Marwari-keuken waarin Mathania peper de hoofdrol vervult, is Lal maans, een schapencurry.

Andere typische Rajasthani gerechten met chilipeper zijn Ker sangri en Laal maas, een vleesgerecht. Ook maakt men er een pickle door de gedroogde chili's (of vlokken) in mosterdolie te weken.

slotregel

Bronvermelding update maart 2020

Chillies, kings and meats | Rifka Verma, The new gastronome, Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo Red Hot Chilli Peppers: Mathania Lal Mirch | Tania Chatterjee