top
Kuromame
Glycine max forma kuromame
Zwarte soja
Kuromameproducten en -recepten
Verse zwarte sojabonen | Glycine max forma kuromame

Kuromame こるまめ

Zwarte soja

De zwarte sojaboon of kuromame is een soja-variëteit die heel populair in Japan is vanwege zijn zoete smaak. In het gerecht met dezelfde naam wordt die zoetheid geaccentueerd door de boontjes in gezoet water te koken.

De zaadhuid van deze boon bevat net als de kern een grote hoeveelheid anthocyanide die verantwoordelijk is voor de dieppaarse kleur, die door het koken in (bijna) zwart verandert. De huid van de boon s vrij hard, waardoor de kooktijd - zelfs voor een sojaboon - lang is. De befaamdste kuromame komt uit de regio Tamba in het prefectuur Hyōgo.

Aan het eind van de achttiende eeuw was de zwarte sojaboon een specialiteit van deze streek. Rokube Habe ontwikkelde er halverwege de negentiende eeuw de habeguro. Deze variëteit staat nu bekend als de tambaguro(mame). Van deze variëteit zijn intussen tal van sub-variëteiten ontstaan, van vroeg tot laat rijpende types. Na de tweede wereldoorlog is men soorten gaan ontwikkelen met nog) grotere bonen. In 1950 was het honderdtalgewicht nog 47,3 gram, in de jaren negentig bedroeg dit 79,3 gram. Met de toename van het gewicht, is ook de rijpingstijd toegenomen.

De habeguro kent inmiddels vele variëteiten, waaronder de wachiguro en de late murasakizukin in Kyoto; de tambasasayama uit Sasayama en de sakushuguro uit de Shohei bij Okayama. De exclusiefste soort is de niwaguro uit Niwasasayama, dit wordt de de koning onder de kuromames genoemd. De meest verbouwde variëteiten zijn de late tambarugo uit Hyogo, Kyoto, Okayama en Shiga, en de iets minder late hikariguro uit Hoikado.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Zwarte soja is in diverse vormen verkrijgbaar, als droge peulvrucht, als gedroogde of gekookte boon (sanshū Ō-guro of nimame) en als natto 黑豆纳豆. Heel populair is de snackversie, door en door geroosterd en meestal voorzien van een coating van suiker, zoals onze zoete pinda's.

Premiumsnacks zijn er ook, zoals de Ko kuro van Fujisawa Eiseido (Kyoto). Ko kuro zijn extra kleine bonen, knapperig geroosterd en voorzien van een coating van Shima zarame, een grove suiker uit Okinawa. De Matcha kuro op deze foto   is zoals de naam aan geeft voorzien van een coating van groene matcha (thee).

De rooksmaak van deze kuromame-snack vind je ook terug in Kuromame-ale (bier) en Kuromame-cha (thee), beide specialiteiten van de regio Kyoto.

Kook alleen met zwarte bonen van het seizoen. Wanneer de zwarte sojaboon oud is, is hij practisch niet meer gaar te krijgen.

Culinair gebruik en bereiding

Verse sojabonen moeten altijd gekookt worden, om de anti-trypsine die het bevat te vernietigen. Ook de gedroogde boon !

De kooktijd van verse kuromame is aanzienlijk korter dan die van de gerehydrateerde (gweekte) droge boon, 4-5 minuten versus 4-5 uur. Gebruik als leidraad voor het koken van zwarte sojabonen het recept op deze site.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Verse sojabonen zijn rijk aan eiwitten, vezels en foliumzuur. Wanneer bereid volgens de Japanse snacktraditie, wees dan spaarzaam met zout. Kook de peulen in een 4% zoutoplossing.

Samenstelling per 100 gram rauw product

141
kcal
(590 kJoule)
12,3
gram
eiwitten
11,1
gram
koolhydraten
4,2
gram
vezels
6,4
gram
vet
0,7
gram
verzadigd
1,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
3
gram
meervoudig onverzadigd
354
mg
omega-3
2657
mg
omega-6
Vitaminen
51
µg
vitamine A
(6,4% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
1,3
mg
nicotinezuur
(8,1% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
111
µg
foliumzuur (B9)
(55,5% ADH)
17
mg
vitamine C
(21,3% ADH)
mineralen
145
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,5
mg
ijzer
539
mg
kalium
60
mg
magnesium
0,5
mg
mangaan
14
mg
natrium
158
mg
fosfor
1,4
µg
selenium
slotregel

Bronvermelding update februari 2021

Tambaguro black soybeans | Black beans Odagaki Co, est 1734 Kuro-mame | Cuisine Japonaise The Industries of Japan (229) | 2012 W. Shurtleff, A. Aoyagi, History of soybeans and soyfoods in Germany Soyinfocenter USA, ISBN 978-1-928914-87-7 Kuromame tea or black soy tea: benefits and how to do it | The living nature Kyoto Kuromame Ale | MTC Sake Soybeans, green, cooked, boiled, drained, without salt, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Harvest the king of edamame | Japan hoppers