Het spierstuk is een grote ronde spier in het dijbeen van het rund, waaruit de 'platen' en de 'kogels' gesneden worden, respectievelijk de dunne en de dikke plaat (rosbief en tartaar) en de kogelbiefstukken van de dunne en de dikke kogel, zo genoemd naar de nabij gelegen kogelgewrichten. Ook de kogelbiefstuk van de bovenbil wordt van dit zachtste deel van de spier gesneden. Van een koe wordt gemiddeld 5-6 kilogram kogelbiefstuk gesneden.
De structuur van kogelbiefstukken is net als die van Hollandse biefstuk, wat vaster dan die van de haasbiefstuk omdat de spieren waarvan de kogelbiefstukken gesneden worden korter zijn. De bereiding is hetzelfde.
Het verschil tussen kogelbiefstuk en gewone biefstuk is met het blote oog nauwelijks te zien. Koop nooit ingesneden, gekerfd vlees, een kogelbiefstuk heeft dat pertinent niet nodig, integendeel.
VERTALING KOGELBIEFSTUK
engels
round steak
frans
bifteck
italiaans
bistecco di girello
spaans
redondo
BEREIDINGSTIJD INDICATIEF (PER ZIJDE)
bleu
1 á 1,5 min
saignant
1,5 á 2 min
rosé
2 á 3 min
à point
3 á 4 min
KERNTEMPERATUUR
48-54 °
bleu (extra rare)
rood, koud
54-58 °
saignant (rare)
rood, zacht
58-60 °
rose
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Samenstelling per 100 gram rauw product
191
kcal
( 799,1 kJoule)
27,2
gram
eiwitten
8,3
gram
vet
3
gram
verzadigd
3,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
0,2
gram
transvet
5
mg
omega-3
227
mg
omega-6
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
0,2
mg
vitamine B2
7,3
mg
vitamine B3
0,7
mg
vitamine B6
7
µg
vitamine B9
3,8
mg
vitamine B12
-
µg
vitamine D
0,1
mg
vitamine E
mineralen
5
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,9
mg
ijzer
361
mg
kalium
25
mg
magnesium
57
mg
natrium
232
mg
fosfor
44,8
µg
selenium
4,8
mg
zink
Bronvermelding update november 2019
Kogelbiefstuk | Keuringsdienst van waarde (2012)
slotregel