top
Ossenhaas
Rundvlees (achtervoet)
OSSENHAAS
STEAKS UIT DE OSSENHAAS
In bewerking

OSSENHAAS

De ossenhaas is het duurste stuk vlees van een rund, de grote spier (psoas major), soms met de iliacusspier en de sartorius- of zijspier eraan. Het is een luie spiergroep en levert dus mals spiervlees. Wanneer de hoofdspier in zijn geheel, ontvliesd, tot biefstukken wordt gesneden (een achttal) spreken we van 'fillet mignon steaks'. Het middenstuk wordt de chateaubriand genoemd, waaruit malse biefstukken kunnen worden gesneden, die ook wel tournedos worden genoemd.

Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden en dan wordt het vaak volgestoken (gepikeerd) met reepjes vers vet spek. Ook kan het spek in de lengte door het vlees worden geregen, het zogenaamde larderen. Daardoor blijft het vlees binnenin een stuk sappiger. Hele ossenhazen worden veelal in de oven gebakken.

De punt van de ossenhaas wordt in de regel versneden tot ossenhaaspunt(jes).

VERTALING OSSENHAAS

engels
fillet of beef, tenderloin
frans
chateaubriand
italiaans
filetto de manzo
spaans
solomillo

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

193
kcal
( 807,5 kJoule)
28,5
gram
eiwitten
7,9
gram
vet
3
gram
verzadigd
3,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
22
mg
omega-3
229
mg
omega-6
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
8,2
mg
nicotinezuur
(51% ADH)
0,6
mg
vitamine B6
(43% ADH)
10
µg
vitamine B9
(5% ADH)
1,6
µg
vitamine B12
(64% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3% ADH)
1,4
µg
vitamine K
(2% ADH)
mineralen
18
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,8
mg
ijzer
362
mg
kalium
24
mg
magnesium
59
mg
natrium
225
mg
fosfor
33
µg
selenium
5,2
mg
zink