top
Buko pie
Kokos-taart
Buko pie
Soortgelijke taarten
BUKO PIE - FILIPPIJNEN

Buko pie

Kokos-taart

Buko pie is een Filippijnse platte taart met jonge kokos (buko) in de hoofdrol. Het heeft veel weg van de schuimige versie van de Indonesische klappertaa(r)t, maar de oorsprong is onduidelijk.

De zusters Pahud zouden zich hebben laten inspireren door de Amerikaanse (gesloten) apple-pie, en deze hebben aangepast aan lokale ingrediënten. Het recept lijkt - maar zeer oppervlakkig - op de Indonesische klappertaa(r)t en de Zuid-Afrikaanse klappertert, waarin custard de boventoon voert. Maar bij de buko pie is dat niet het geval. De kokos voert de boventoon, en maakt deze taart (zeer) machtig.

Er zijn twee versies buko pie. Eén op basis van jonge kokos (buko) en één op basis van kopyor-kokos (makapuno). In beide gevallen gaat het om een dubbelgebakken taart. Eerst wordt de krokante bodem gebakken, daarna wordt deze gevuld met een kokoscustard, dat vervolgens wordt afgedekt met een krokante deklaag. Drie lagen dus, net als de originele klappertaart, waarin de eerste laag de kokos bevat en de tweede laag schuimig is. Dat is bij de buko pie dus anders.

Kopen doe je bij de Original buko pie shop van de gezusters Pahud in Los Baños, op het eiland Luzon, maar dat is niet de enige winkel in de Filippijnen waar je de pie kunt kopen. Zeker niet !

Ingrediënten

300
gram
tarwebloem
125
gram
koude boter
150
ml
koud water
1
 
ei
el
kristalsuiker
½
tl
zout
VULLING
250
ml
kokoswater
50
gram
maizena
200
gram
kristal- of kokosbloesemsuiker
½
tl
gemalen vanille
½
tl
zout
1
 
ei

HET RECEPT

De voorbereiding

Zeef de bloem en snijd de koude boter in dobbelsteentjes. Gebruik een 28 cm ronde, gekartelde pievorm.

De bereiding

Mend de suiker en wat zout door de bloem. Voeg er een ei aan toe, en roer dat door het bloemmengsel. Voeg er vervolgens de koude, in blokjes gesneden boter aan toe, en kneed een koud en kruimelig deeg. Gebruik hiervoor een handmixer, of doe het met koele hand.

Voeg nu beetje bij beetje koud water toe, tot je een samenhangend deeg hebt verkregen. Verdeel dat in twee min of meer gelijke porties - é&ewacute;n voor de bodem en de opstanden, en één vor het deksel, en pak deze in plastic folie. Zet het deeg tenminste een half uur in de koelkast.

Vet intussen de bakvorm in, en maak de vulling. Zet de oven op 170° om voor te verwarmen, dat is straks ook de baktemperatuur.

Doe het kokoswater in een pannetje en los daar op laag vuur de suiker in op en de vanille. Voeg er al roerende een papje van wat kokoswater, een losgeklopt ei en de maizena aan toe, en blijf roeren tot het mengsel romig bindt. Neem het pannetje nu van het vuur en laat het afkoelen.

Rol een deegportie uit tot een schijf die passend is voor de bakvorm en de opstaande randen, en leg deze in de bakvorm. prik de bodem in. Bestrijk hem nu met enkele eetlepels van de vulling, en stort daar de fijngesneden kokos over. Giet de overige vulling over de kokos.

Maak een tweede schijf van het overige deeg, en bedek daar de vulling mee. Verzegel de randen, door deze rondom aan te drukken of te potdekselen. Prik er gaatjes in, zodat de damp die tijdens het bakken wordt gevormd, kan ontsnappen en de taart niet zompig wordt. Klop het tweede ei los en bestrijk er het deegdeksel mee. Bak de taart gaar in 40-50 minuten.

Bronvermelding update september 2020

Buko pie recipe | Jen Forbes, Packlaing pinoy tv