top
Karahi
Indiase wok
Karahi
Soortgelijke pannen
Karahi (khadai)

De karahi

Indiase wok

.
Een karahi is identiek aan een Kantonese wok, maar met een kleinere doorsnede. Daardoor zijn de wanden steiler. Hij wordt gebruikt in Pakistan, India, Bangladesh en Nepal en wordt traditioneel gemaakt van gietijzer. Hij wordt in India in de regel kadhai genoemd.

Karahi's dienen voor het roerbakken of frituren van vlees, aardappelen en snacks zoals samosa en papadums, maar zijn het meest bekend om de stoofschotels of posola, die vaak worden aangeduid als karahi naar de pan waarin ze bereid worden. Bekende stoofschotels zijn kip karahi, schapenvlees karahi (meestal gemaakt met geitenvlees), dumba karahi (gemaakt met lamsvlees) en karahi paneer (een vegetarische versie).

De pan is met de Indiase keuken ook in Oost-Afrika terechtgekomen, toen daar door de Britten aan het einde van de negentiende eeuw arbeiders uit India werden aangetrokken. De karahi wordt daar onder meer gebruikt voor het frituren van mandazi.

Een variant op de karahi is de Indiase apachatti, die vooral wordt gebruikt voor het bakken een crèpe-achtig gerecht van rijstmeel, de appam. Apachatti zijn er in uitvoeringen die vergelijkbaar zijn met de karahi (zie foto), maar er zijn ook vlakker uitvoeringen. In de regel gaan achatti's vergezeld van een deksel.

slotregel

Bronvermelding update maart 2023