top
Tawa
De 'roti'-pan
Tawa
Soortgelijke pannen
Roti bakken op platte gietijzeren tawa

Tawa

Een tawa is een pan waarin traditioneel roti's gebakken worden. Ze zijn er in een vlakke uitvoering, vergelijkbaar met de westerse flensjespan, maar meestal hebben ze een enigszins holle vorm, met en zonder handvat.

Er zijn uitvoeringen in staal, in aluminium, gietijzer, met en zonder anti-kleeflaag, er zijn inmiddels zelfs keramische uitvoeringen. De traditionele kawa is echter van gietijzer of plaatstaal.

naan bakken met behulp van tawa in Dinajpur tawa's op markt in Lahore

Het gebruik van de tawa verschilt per regio. In India wordt er zowel gerezen als ongerezen (plat)brood op gebakken, zoals chapati, paratha, dosa of cheela. In Pakistan bakt men er overwegend roti op. Maar ook naan kun je er mee bakken, zoals op de foto van de naan-bakker uit Dinajpur in Bangladesh te zien is. Hij gebruikt een applicator om het deeg tegen de hete tawa te 'plakken', zoals bij het bakken van naan in een tandoor.

Daarnaast wordt de pan gebruikt om gerechten in te bakken, zoals chaat, vlees, kip en vis. Bijvoorbeeld op markten, waar je tawa's van enorme afmetingen kunt tegenkomen, zoals die in Lahore

Taalkundige aspecten, etymologie

In veel talen betekent tawa, dat ook als tawaa wordt geschreven 'pan'. Niet meer dan dat. Het woord, of een daarop gelijkend woord komt tot in de Balkan voor, steeds met dezelfde ruime betekenis. Alleen in Aziatische landen wordt er specifiek een pan mee bedoeld om platbrood mee te bakken. In het Westen van Azië is de pan in altijd bol van vorm en wordt saj of saç genoemd. In Iran heet de pan tāve.

Vaak worden gerechten naar de pan vernoemd, zoals het Turkse platbrood saç ekmeği, één van de drie dunne Turkse platbroden.

Tawa's in verscheidene talen

arabisch
bulgaars
сач
ethiopisch
mitad
hindi (india)
tawa
iranees
tāve
mexicaans
comal
turks (en balkan)

Bronvermelding update maart 2023

Tava | Wikipedia (EN)
slotregel