top
Ṣāj
Concave pan
Ṣāj
Soortgelijke pannen
Gözlemes op een bolle saç - Turkije © 2011

Ṣāj صاج

Een ṣāj (saj) of saç is een licht gebolde pan die in het Midden-Oosten, Klein-Azië en de Balkan vooral gebruikt wordt voor het bakken van platbrood. In verhouding tot de Indiase tawa is de ṣāj lichter gebold, en wordt hij zowel aan de holle als aan de bolle zijde gebruikt.

De voorloper van de stalen saj was de bolle bovenzijde van een van klei gemaakte stookplaats of (buiten)oven. Zulke ovens werden 4.000 jaar geleden al gebruikt. Zo'n oven is nog altijd verkrijgbaar, in diverse restaurantversies (gas en electrisch), maar ook voor thuisgebruik.

De opvolgers van de saj-oven waren pannen van gietijzer en later van plaatstaal, een versie die tegenwoordig de meeste gebruikte is. Moderne uitvoeringen zijn er zowel van plaatstaal als gietijzer, dat weer in zwang is.

Het manier waarop de saj gebruikt wordt, verschilt per regio. In de Kaukasus wordt de pan niet alleen gebruikt voor het bakken van platbrood, zoals markouk en gözleme, maar ook (ook) gebruikt voor het bakken van gevogelte, vlees, chaat en vis.

Saj in verscheidene talen

arabisch
ṣāj
bulgaars
сач
ethiopisch
mitad
hindi (india)
iranees
tāve
mexicaans
comal
turks (en balkan)
saç
slotregel

Bronvermelding update maart 2023

Tava | Wikipedia (EN)
slotregel