top
Gebroken tarwe
Tarweproduct
Gebroken tarwe
 
GEBROKEN TARWE

Gebroken tarwe

Onder gebroken tarwe wordt de gebroken, rauwe tarwekorrel verstaan, ongeacht of de tarwekorrel gepeld is of niet. De gebroken, tevoren gekookte korrel wordt bulgur genoemd.

Tarwe wordt gebroken in het maalproces voor de productie van gries, meel of bloem. Voor het breken worden de rauwe tarwekorrels gewalst. De fijnheid van het breken van de tarwe is niet volledig voorspelbaar met als resultaat brokjes van diverse afmetingen.

Voor het walsen worden tegenwoordig cylindrische rollen gebruikt, een techniek die pas in 1870 in Hongarije ontwikkeld. Daarvoor werd het overal ter wereld met draaiende stenen schijven gedaan, in ons land bijvorbeeld met de verticale molen.

Het breken van tarwe is natuurlijk al veel ouder dan er molens bestaan, maar zeer arbeidsintensief. Vermoedelijk werden de tarwekorrels daarom geweekt en gekookt, om ze zachter te maken. Bulgur is daar het voorbeeld van, net als freekeh, dat wordt gemaakt uit nog jonge -onrijpe - tarwekorrels, die geroosterd worden alvorens ze te breken.

Gebroken tarwe wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan grof brood, bijvoorbeeld grof roggebrood. Voor het brouwen van bier worden de tarwekorrels eveneens gebroken. Het uitgangsmateriaal is hier niet de rauwe maar de gemoute korrel. Het breken van gemout graan wordt schroten genoemd.

Benamingen in diverse talen

engels
crushed or broken wheat
frans
graines de blé concassé;
italiaans
grano schiacciato
spaans
trigo triturado
duits
gebrochener weizen
arabisch
 
turks
 
hindi
daliya
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Bronvermelding update november 2020

Don’t confuse bulgur with cracked wheat | Bill Sty. John, May 2019 The Denver post