top
Tarwezemel
Tarweproduct
Tarwezemelen
 
TARWEZEMELEN

Tarwezemelen

Een zemel is de verzamelnaam voor de vezelrijke bestanddelen van de graanvrucht, in het bijzonder de vruchtwand en de zaadhuid (aleuron).

Om een misverstand direct uit de wereld te helpen, zemelen bevatten geen kaf! Het kaf behoort niet tot de vrucht, maar beschermt deze, en is niet geschikt voor consumptie.

Tijdens het maalproces van het graan worden de vezelrijke delen van de vrucht - gemiddeld meer dan 15% van het gewicht van de tarwekorrel - gescheiden van het zetmeel. Daardoor wordt het meel zuiverder, verbeteren de bakresultaten, en neemt het risico van ranzig worden af, immers zemelen zijn niet aleen velrijk, maar ook rijk aan olie.

Zemelen zijn koolhydraatrijk. Ze bestaan voor 24% uit cellulose, maar voor het grootste deel uit de hemicellulose - polysaccharide - arabinoxylaan. Beide suikers zijn verantwoordelijk voor de steigheid van de zaadhuid en de vruchtwand. Arabinoxylaan komt evengoed voor in de zemelen van rogge, gerst, haver, rijst, sorghum, maïs en gierst en in bamboescheuten. Vooral in tarwe en rogge, in iets mindere mate in gerst, haver, rijst en sorghum.

Het arabinoxylaan-gehalte in het aleuron en de vruchtwand is ongeveer gelijk: in het aleuron 65% en in de vruchtwand 70%. Arabinoxylaan oligosacchariden zijn het voornaamste bestanddeel in WBE, een extract van tarwezemelen (wheat bran extract) dat als vezel-ingrediënt wordt toegevoegd aan ontbijtgranen, graanrepen, zuivelproducten en producten op basis van zuivel, bier en vlees en vleesproducten.

Vertaling tarwezemel(en)

engels
wheat bran
frans
 
duits
 
italiaans
 
spaans
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Tarwezemelen bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen en olie. Vanwege de olie kunnen zemelen ranzig worden, evenals volkoren meel en meel dat zemelresten bevat.

De celluslose en hemicellulose in de vezelrijke tarwezemelen zijn niet-verteerbaar. Ze komen daardoor onverteerd in de dikke darm terecht, waar we van hun opnemend vermogen profiteren in onze stoelgang. Meer over voedingsvezels leest u in ons artikel Voedingsvezels.

Samenstelling per 100 gram rauw product (ZONDER SCHIL)

216,0
kcal
(904,3 kJoule)
15,5
gram
eiwitten
64,5
gram
koolhydraten
0,4
gram
waarvan suikers
42,8
gram
vezels
4,3
gram
vet
0,6
gram
verzadigd
0,6
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,2
gram
meervoudig onverzadigd
167,0
mg
omega-3
2039,0
mg
omega-6
Vitaminen
3,0
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,5
mg
vitamine B1
(45,5% ADH)
0,6
mg
vitamine B2
(40,0% ADH)
13,6
mg
nicotinezuur (B3)
(85% ADH)
2,2
mg
pantotheenzuur
(36,7% ADH)
1,3
mg
vitamine B6
(90,0% ADH)
79,0
µg
foliumzuur (B9)
(39,5% ADH)
74,4
mg
choline
 
1,5
mg
vitamine E
(12,5% ADH)
2,0
µg
vitamine K
(2,7% ADH)
mineralen
73,0
mg
calcium
1,0
mg
koper
10,6
mg
ijzer
1182,0
mg
kalium
611,0
mg
magnesium
11,5
mg
mangaan
2,0
mg
natrium
1013,0
mg
fosfor
77,6
µg
selenium
7,3
mg
zink

Bronvermelding update november 2020

Naam, know what you eat: wheat bran, crude | Nutritiondata.self.com, Source: Nutrient data for this listing was provided by USDA SR-21 Occurrence and content of arabinoxylans in grains | M.S. Izydorczyk, Handbook of Hydrocolloids (Second Edition), 2009 Tweede beoordeling volgens de Europese Verordening 258/97 (EG97) van een extract van tarwezemelen (WBE) | College ter beoordeling van geneesmiddelen, Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen