top
Calçot
Allium cepa
Calçot
Recepten met calçot
Calçot - allium cepa

De calçot

De Catalaanse calçot is een stengelui die ook wel de "blanca gran tardana" genoemd. De calçot van Valls wordt verbouwd in de omgeving van Tarragona aan de Catalaanse kust. Ze is milder van smaak en vormt minder bol dan de gewone slaui en het witte gedeelte van de ui is wel 15-25 cm lang.

De calçsot wordt toegedicht aan ene Xat de Benaiges, een boer uit Valls die in het begin van de twintigste eeuw leefde. Hij zou één van de eersten zijn geweest die de ontspruitende ui met aarde afdekte om de stengel wit en eetbaar te houden. Die methode heet in het Catalaans calçar, het bedekken van de stam van een plant of groente met aarde. Naarmate de plant zich verder ontwikkelt, wordt meer aarde opgeworpen. Aan deze methode ontleent de ui zijn naam, de calçot.

De calçot wordt aan het begin van de herfst uitgeplant. Eén plant levert uiteindelijk drie tot zeven uitlopers. Je koopt calçots in de regel per bundel (manojo) van tien.

Calçots zijn een delicatesse, en men eet ze onder meer tijdens calçotada's, feesten die gedurende het hele oogstseizoen in de weekeinden worden gehouden om de komst van de lente te vieren. Het belangrijkste moment is het Gran Festa de la calçotada, dat traditioneel wordt gehouden pp de laatste zondag van januari in Valls .

Jaarlijks worden er in Spanje maar liefst 55 miljoen calçots geoogst, waarvan (slechts) tien procent met de Beschermde Geografische Aanduiding “Calçot de Valls” uit Tarragona, Baix Camp, Baix Camp en Alt Penedès.

De uien worden gegaard en geblakerd boven open vuur en gedoopt in een sausje dat salvitxada heet, een romesco saus, en geserveerd met rode wijn of cava en geroosterd brood.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Calçots zijn met horten en stoten verkrijgbaar, ook in ons land, omdat tijdens het seizoen (januari tot april) regelmatig calçot-weekeinden georganiseerd worden en de boeren hun voorraad moeten aanvullen. Waar je in Spanje rekent met een bedrag van om en nabij tien euro voor een bosje (manojo) van vijftig Calçots de Valls, zul je in ons land eerder terecht komen met bescheidener bosjes van tien stengeluien

De calcçots koop je 'vuil'. De aarde wordt afgeschud, en worden niet gewassen, ook niet voor het roosteren. "Al fuego con ellos", “op het vuur ermee” zegt men in Catalonië. Alleen het sappige binnenste van de geblakerde ui wordt gegeten.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

34
kcal
( 142,3 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
6,5
gram
koolhydraten
0,4
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
8
mg
omega-3
148
mg
omega-6
Vitamines
348
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
0,4
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
16
µg
vitamine B9
27
mg
vitamine C
Mineralen
18
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,2
mg
ijzer
212
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
17
mg
natrium
49
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink

Bronvermelding update mei 2025

Calçot | Wikipedia (EN) Rakkyo | HeirloomOninons.com Know what you eat | slism.com Festa calçotada de Valls | Festa Catalunya
slotregel